Apollonia alltid redo
Apollonias viktigaste attribut är en tång, ofta med en tand mellan skänklarna, som i denna bayerska bondmålning från cirka 1770. FOTO: URBAN ORZOLEK

Apollonia alltid redo

16 aug 2012
Dela artikeln
Hon håller i en tång med en tand mellan skänklarna. Skyddshelgonet Apollonia är alltid redo.

Apollonia och tandläkekonsten är namnet på en utställning som visas på Karolinska institutets bibliotek i Huddinge fram till den 28 september.
Ungefär halva utställningen handlar om Apollonia. Under medeltiden fanns det ett 20-tal skyddshelgon för tanden och munnen, men Apollonia är den som är mest känd i dag.

Jungfru Apollonia var en äldre kristen jungfru som levde i Alexandria på 200-talet. Legenden om henne har under åren berättats på olika sätt.
Historikern Eusebius nämner henne i ett verk från år 320. Enligt honom greps Apollonia i mitten av 200-talet i samband med förföljelser av kristna inom romarriket. Hennes tänder slogs ut, men hon vägrade delta i förövarnas förbannelser över Kristus. I stället sprang hon in i elden och dog.

[slideshow]

Efter sin död blev Apollonia förklarad för martyr och har i den katolska världen varit skyddshelgon mot tandsmärtor sedan 300-talet.
Apollonias dödsdag fastställdes tidigt som den 9 februari. Därför hade Apollonia namnsdag i Sverige just den 9 februari fram till 1901.

Fascinerades av Apollonia

Utställningen på KI visar ett 100-tal bilder och föremål ur tandläkaren John Wesslers samling, som annars finns på Hagströmerbiblioteket i Haga tingshus i Solna.
John Wessler blev tandläkare 1888. 1911 började han samla historisk konst med odontologiska motiv. Han fascinerades av Apollonias öde. Runt 160 målningar, grafiska blad och fotografier med Apollonia som motiv ingår i hans samling.

Förutom fotografier av målningar som Tandläkartidningen tidigare har skrivit om i nummer 10, 2004, visas ett antal originalföremål i utställningen – bland annat bönboksinlägg med Apollonia som motiv.

Handgjorda bönboksinlägg tillverkades under 1500-, 1600- och 1700-talet och användes som minnesgåvor vid högtidliga tillfällen. På framsidan fanns en bild på Apollonia, ibland inramad med fina spetsarbeten. På baksidan stod det ofta en bön om hjälp mot tandvärk. På 1800-talet började bönboksinläggen tryckas i massupplagor.
När det började finnas alternativ till bön mot tandvärk, blev Apollonia även skyddshelgon åt utövarna av tandläkekonsten.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Urban Orzolek

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch