Frusna ögonblick
På vägen hem till Lidköping från jobbet i Grästorp.

Frusna ögonblick

10 jan 2013
Dela artikeln
Raija Hynynen Svensson, privattandläkare i Grästorp i Västra Götaland, gillar att frysa ögonblick med sin kamera.

I kylan och hettan har fotografering blivit en passion för Raija Hynynen Svensson. När hon inte jobbar som tandläkare har hon alltid en kamera med sig – antingen en stor systemkamera eller en bra mobilkamera.

– Jag fotograferar allt och ingenting. Det finns inte något som inte är värt att dokumenteras, säger hon.

[slideshow]

Alla årstider har sin charm, och många av Raijas bilder visar detaljer som hon hittar i naturen.

Praktiken är som en konstateljé. Hon ställer ut foton på alla väggar året runt och hon byter ut bilderna när hon har lust. Hon visar också bildspel i väntrummet och i behandlingsrummet när patienter väntar.

Men praktikens väggar räcker inte. Raija deltar ibland i fotoutställningar och har en fotoblogg sedan fem år tillbaka. Där finns även digitala fotoböcker: en trädgårdsbok, en bok med bilder från Kenya och en med blandade bilder tagna under ett år. De finns också i tryckt form som väntrumslitteratur.

– Det är kul att se sina bilder tryckta på papper och en del patienter tycker att det är spännande att se att tandläkaren även har andra intressen, säger hon.

Raija Hynynen Svensson har ständigt olika fotoprojekt på gång. Ett av de senaste är att dokumentera alla tolv kyrkor i Grästorps kommun. Ett annat är att följa naturens gång i ett skogsparti hemmavid.

– Jag har också fått den stora äran att leka fotograf vid bröllop och när kollegers ungdomar har tagit studenten. Det är kul men väldigt krävande, säger hon.

Att bli bröllopsfotograf är inget hon strävar efter. Det är så mycket »måsten« i jobbet som tandläkare. Därför vill hon ha fotografering som ett rent nöje.

Läs mer:

rajsons.blogspot.se

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Raija Hynynen Svensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch