Annons

Annons

Utebliven handledning ledde till indragen legitimation

Tandläkaren skulle genomgå en prövotid efter att både Ivo och HSAN funnit stora brister i yrkesutövningen. Nu begär Ivo att tandläkarens legitimation ska dras in, eftersom hon inte har följt prövotidsplanen.

Foto: Colourbox

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutade i slutet av 2022 om en prövotidsplan för tandläkaren efter en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Inspektionen hade hittat allvarliga brister i tandläkarens arbete efter en granskning av nio patientjournaler.

Efter ansvarsnämndens beslut presenterade tandläkaren en kollega som skulle fungera som handledare, men Ivo ansåg att den föreslagna personen saknade kompetens för uppgiften. Han hade enligt Ivo ingen erfarenhet av handledning.

Sedan föreslog Ivo hur tandläkaren kunde hitta en lämplig handledare och skrev samtidigt att hon kunde ta fram en plan för hur handledningen och kompetensutvecklingen skulle gå till. Tandläkaren svarade att hon trots flera försök inte lyckats hitta en lämplig handledare. De kandidater hon frågat hade alla tackat nej. Hon skrev att det var ”omöjligt för henne att följa prövotidsplanen”. Tandläkaren skrev dessutom att hon inte hade behandlat patienter på flera år och att hon snart skulle gå i pension.

Några veckor senare meddelade att Ivo att man skulle anmäla tandläkaren till HSAN med en begäran om att återkalla tandläkarens legitimation om hon inte följde prövotidsplanen. Efter det har inte tandläkaren inte hört av sig till Ivo på flera månader.

Nu har Ivo anmält tandläkaren till HSAN och yrkar på att legitimationen ska dras in.

Upptäck mer