Det finns just nu över 60 miljoner människor på flykt i världen. Mer än hälften av dem är barn och ungdomar under 18 år. Dessa flyktingbarn har ofta särskilda behov när det gäller oral hälsa och tandvård.
Australiska forskare har sammanställt den publicerade vetenskapen i ämnet och kan visa att det finns stora kunskapsluckor.
Totalt fann de 13 publikationer, där endast tre innehöll kliniska utvärderingar av tandstatus hos flyktingbarnen. Av dessa var det bara en som följde utvecklingen över tid. Den visar utvecklingen för knappt 700 etiopier, varav 130 barn, mellan 1999 och 2005 efter deras flykt till Israel.
Under de fem åren förändras gruppens tandvårdsvanor från att tre av fyra rengjorde tänderna med någon slags tuggstickor till att, i princip, alla i gruppen spontant hade gått över till tandborste och tandkräm. Men förekomsten av karies bland barnen ökade ändå från 30 till 43 procent.
Många föräldrar angav förändrade matvanor från en diet med lite socker i hemlandet till en med mycket socker i det nya landet som skäl. En förändring som många föräldrar dessutom kände att de inte hade kontroll eller makt över.
Flera studier lyfter behovet av tidiga undersökningar och redovisar också barriärer för föräldrarna att söka tandvård som bland annat handlar om kunskap och attityder till tandvård, bristande språkkunskaper, kostnader och transportproblem.
Alla flyktingbarn bör genomgå en tandundersökning i samband med att de anländer, där upptäckta problem ska behandlas och tandvårdsinformation kan förmedlas.
Tandvården bör också försöka förstå de barriärer som finns för att uppsöka tandvård och minska dem, menar forskarna.
Oral Dis; Riggs et al
Läs mer: http://bit.ly/2b1wR0L