Annons

Annons

Ibuprofen kan maskera symtom vid tandvärk

Patienter med tandvärk kan undgå diagnos om de tagit ibuprofen före tandundersökningen, varnar amerikanska forskare.

Mellan sex och åtta av tio patienter med tandvärk har förbehandlat sig med någon smärtlindrare innan de kommer till tandläkaren för undersökning. Trots att detta kan verka rationellt ur patientens perspektiv, riskerar smärtlindringen att maskera symtom avgörande för att ställa rätt diagnos. Det kan amerikanska forskare visa efter att ha studerat frågan på 42 patienter.
De 42 patienterna undersöktes först utan någon slags smärtlindring där de fick genomgå endodontiska tester som undersökte deras känslighet för kyla, palpation, slagkänslighet samt mätning av bitkraften. Slumpmässigt tilldelades de sedan antingen 800 milligram ibuprofen eller placebo på ett sådant sätt att vare sig patienterna eller de undersökande tandläkarna visste vem som hade fått vad, så kallat dubbelblindtest.
Efter en timme genomfördes samma tester en gång till och när blindningskoden hade brutits kunde forskarna konstatera att ibuprofen hade minskat känsligheten i testerna för kyla, palpation och slagkänslighet, men inte nämnvärt påverkat testet för bitkraft.
Störst effekt hade ibuprofen på patienter som hade inflammation i pulpan. Där maskerade smärtlindraren känslighet för palpation med 40 procent och känslighet för kyla och slagkänslighet med 25 procent.
Forskarna menar dels att testet för bitkraft är ett bättre mått på patientens känslighet eftersom det inte tycks påverkas av förmedicinering av ibuprofen, dels att patienter bör rådas till att inte ta ibuprofen den dagen de ska gå till tandläkaren för att undvika maskering och eventuell feldiagnos.

Upptäck mer