Kaffe skyddar mot tandlossning
Kaffets skyddande effekt syntes när forskarna med röntgen kontrollerade den alveolära benförlusten. Foto: Colourbox

Kaffe skyddar mot tandlossning

forskning 26 sep 2014
Dela artikeln
Mer än en kopp kaffe om dagen ger ett litet, men signifikant, skydd mot tandlossning, visar en amerikansk långtidsstudie.

Det är sedan tidigare känt att kaffe är den främsta källan till antioxidanter för människor i industrialiserade länder. Det är också visat att kaffe i normala mängder påverkar det mänskliga immunförsvaret på flera sätt. Det finns dock djurförsök som pekat på att hög kaffekonsumtion skulle kunna öka risken för tandlossning och även ge en högre risk för osteoporos, benskörhet.

Men nu kan amerikanska forskare, i en långtidsstudie på män, visa att intag av mer än en kopp kaffe om dagen ger ett litet, men signifikant, skydd mot tandlossning.

Forskarna har analyserat data från en prospektiv studie av drygt 1 150 män som cirka vart tredje år mellan 1968 och 1998 har genomgått tandundersökning och svarat på hälsofrågor. Tandstatus mättes bland annat genom att med röntgen kontrollera den alveolära benförlusten. Det är också på det måttet som kaffets skyddande effekt syntes.

När det gäller parodontit eller blödande tandkött sågs ingen signifikant skillnad mellan dem som drack mer än en kopp kaffe om dagen och dem som inte gjorde det.

Källa:

Journal of Periodontology

Läs mer: http://bit.ly/1nVbe1h

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
 1. Kommentar från lisbeth svalander 2 oktober 2014:

  Det har väl smugit sig in ett fel i sista stycket. Jag förmodar att det ska stå ”När det gäller gingivit eller blödande tandkött….”, annars är ju artikeln väldigt motsägelsefull

  • Kommentar från Linda Persson 13 oktober 2014:

   Hej Lisbeth
   Här kommer ett svar från Fredrik Hedlund som har skrivit artikeln:

   Vad forskarna har gjort är att de, över 30 år, har undersökt den alveolära benförlusten i käkbenet med hjälp av röntgen. Personer som drack mer än en kopp kaffe, eller te, per dag hade signifikant färre tänder med alveolär benförlust över ett visst gränsvärde jämfört med de som drack 0-1 kopp. Det vill säga; deras tänder satt fast bättre. I den kliniska undersökningen av försökspersonernas tandhälsa kunde tandläkarna dock inte se någon skillnad i den parodontala hälsan mellan grupperna. Det vill säga; förekomsten av plack och tandköttsfickor mm var densamma. Studien visar alltså att tillräckliga mängder kaffe och te har en liten positiv effekt på käkbenets sammansättning, men påverkar inte miljön i munnen. Den viktigaste slutsatsen är att studien kan tillbakavisa oron för att kaffe i hög mängd skulle vara skadligt för tänderna antingen i munnen eller i käkbenet. Har det någon effekt så är den svagt positiv. Jag tycker inte att det är motsägelsefullt. / Fredrik Hedlund

   Hälsningar Linda, webbredaktör

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch