Den digitala tekniken kommer med stormsteg. I dag finns möjlighet att 3D-printa modeller och guideskenor för implantatkirurgi, och snart blir det enligt Evaggelia Papia, forskare och tandtekniker vid avdelningen för materialvetenskap och teknologi, Malmö högskola, även möjligt att använda tekniken inom andra områden.
– Det handlar exempelvis om att göra komplexa konstruktioner som kan gjutas, men för detta krävs att vi lyckas åstadkomma rätt expansions- och kontraktionsskillnader mellan de olika materialen som är involverade vid gjutprocessen.
Vid gjutning är svårigheten att uppfylla kraven på god passform och god funktion, vilket givetvis inkluderar den estetiska delen, och att det lämpar sig för den orala miljön.
– Förhoppningen är också att kunna printa med olika material. Det handlar även om att ta fram en bra arbetsprocess ute på de tandtekniska labben, förklarar hon.
Förbättra mjukvaran
I dag går det att bland annat tillverka bettskenor, men mer återstår att utveckla. Det handlar enligt Evaggelia Papia exempelvis om utveckling av CAD-delen, det vill säga att förbättra mjukvaran för att kunna designa en bettskena.
Men lösningar är på gång.
– Vid den dentala mässan i Köln nästa år kommer säkert flera företag att presentera lösningar på dessa utmaningar.
Evaggelia Papias är engagerad i utvecklingen av 3D-tekniken vid Futurumkliniken vid Malmö högskola, men arbetar och forskar också om att utvärdera och utveckla ytbehandling som ger ökad bindning och hållfasthet.
Det var också innehållet i den doktorsavhandling hon lade fram för två år sedan. Den visade bland annat att olika ytbehandlingar av oxidkeramer, i synnerhet ytmodifiering med glasmedium, kan öka bindningsstyrkan mellan keram och adhesivt cement.
Ämnesvalet en slump
Hon berättar att ämnesvalet berodde lite på en slump; hennes handledare, övertandläkare Per Vult von Steyern, såg att det fanns ett kliniskt behov av att studera detta närmare.
– Men även jag själv ville fördjupa mig i keramer och hur de ska behandlas för att man ska nå ett optimalt slutresultat, säger hon och förklarar att det då är mycket viktigt att tandläkare och tandtekniker har insyn i och förståelse för varandras yrken och kompetens.
– Tandteknikern kan skapa vackra tandersättningar, men om de inte cementeras med ett lämpligt cement så spelar det ingen roll hur vackert det är – de sitter inte kvar.
”Fått ökad förståelse”
En del av resultaten har redan kommit tandvården till del.
– Vi har fått ökad förståelse om hur vi bör behandla keramernas cementeringsyta. För att skapa retention får den inte vara blank och cementeringsytorna ska vara rena.
Den digitala utvecklingen kommer naturligtvis att fortsätta.
– Det kommer säkert att finnas fler tandtekniska labb som har en 3D-printer. Tandläkarklinikerna är också på gång. Intraoral skanning har blivit och kommer att bli en större del av vardagen. Jag tror också att den digitala utvecklingen kommer att vara ett verktyg för förbättrad kommunikation, allt från terapiplanering till utlämning, säger hon.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.