Mjölk skyddar mot erosion av läsk
Ett större intag av mjölk eller yoghurt visade en skyddseffekt på 4 respektive 23 procent. Foto: Colourbox

Mjölk skyddar mot erosion av läsk

Forskning 17 sep 2015
Dela artikeln
Mjölk och yoghurt verkar skydda mot erosion som orsakas av sura och kolsyrade drycker.

Det visar en meta-analys av 13 studier omfattande över 16 500 barn och ungdomar mellan åtta och 19 år.

Frekvent intag av kolsyrade drycker och fruktjuice ökade risken för tanderosion med 61 respektive 20 procent, medan ett stort intag av syrliga snacks eller godis ökade risken med hela 124 procent.

Större intag av mjölk eller yoghurt visade i stället en skyddseffekt på fyra respektive 23 procent.

Forskarna spekulerar om det är mjölkprodukternas innehåll av kalcium och fosfat som skyddar, eller om det är så att den som dricker mjölk eller yoghurt inte dricker läsk.

Källa:

J Dent; Salas et al

Läs mer: http://bit.ly/1KiKof8

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch