Annons

Annons

Munhälsorådgivning viktig vid medfödda hjärtproblem

Tidig systematisk munhälso­rådgivning vid medfödda hjärtproblem minskar risken för dålig tandhälsa, vilket i sin tur minskar risken för infektioner i hjärtat för dessa patienter.

Barn med medfödda hjärtproblem har oftare än andra dålig munhygien och karies.

Foto: Colourbox

Barn med medfödda hjärtproblem riskerar att få bakteriella infektioner i hjärtats innervägg (infektiös endokardit), som kan förstöra hjärtklaffarna. Denna risk ökar vid dålig munhälsa, och det har visat sig att barn med medfödda hjärtproblem oftare än andra har dålig munhygien och karies.

Eftersom de levnadsvanor som leder till dålig munhälsa grundläggs tidigt i livet har finska forskare gjort en kontrollerad randomiserad studie för att studera effekten av ett program med tidig munhälsorådgivning.

72 av 91 barn som föddes i Finland med vissa typer av medfödda hjärtproblem ingick i studien och slumpades mellan en interventionsgrupp och en kontrollgrupp. Dessutom följdes och jämfördes barnen med 87 friska barn utan intervention.

Förutom den tandvård och tandhygiensinformation alla föräldrar och barn får, genomgick interventionsgruppen en 18 månader lång rådgivningsintervention med tandhygienist i fyra steg. Denna innehöll motiverande intervjuer och samtal, utdelning av gratis tandborste och tandkräm och möjlighet att enkelt komma i kontakt med tandhygienist och tandläkare.

Det visade sig att interventionen hade effekt. I interventionsgruppen borstade vid två års ålder 74 procent av barnen tänderna två gånger om dagen, mot 43 procent i kontrollgruppen. Hos de friska barnen var andelen 74 procent. Användningen av elektrisk tandborste var vanligare i interventionsgruppen, och konsumtionen av söta drycker lägre.

Forskarna drar slutsatsen att den typ av rådgivningsprogram de testade kan förbättra tandhälsan och därmed minska hälsoriskerna för barn med medfödda hjärtproblem.

Upptäck mer