Att sådant som kostvanor och tandborstning påverkar risken att utveckla karies är sedan länge en självklarhet. Men nu har polska forskare gått igenom den samlade litteraturen och kan visa att även så kallade enbaspolymorfier (Single Nucleotide Polymorphism, SNP), mutationer i en enda nukleotid i DNA-strängen, också kan spela en roll.
I en sammanställning av 30 olika studier kan forskarna visa att 21 av dem rapporterar statistiskt signifikanta kopplingar mellan kariesrisk och olika enbaspolymorfier.
Mutationer som har betydelse för kariesrisken har hittats i totalt 30 olika gener tillhörande fyra olika huvudgrupper. Det är gener som påverkar utvecklingen av emaljen, skapar och styr sammansättningen av saliven, deltar i immunförsvaret samt styr kolhydratmetabolismen.
För tre av generna, AMELX, AQP5 och ESRRB, är det vetenskapliga stödet för betydelsen särskilt starkt, enligt forskarna.
Annons
Annons
Mutationer påverkar risken för karies
Att sådant som kostvanor och tandborstning påverkar risken att utveckla karies är sedan länge en självklarhet. Men nu har polska forskare gått igenom den samlade litteraturen och kan visa att även så kallade enbaspolymorfier (Single Nucleotide Polymorphism, SNP), mutationer i en enda nukleotid i DNA-strängen, också kan spela en roll. I en sammanställning av 30...