Mutationer påverkar risken för karies
Mutationer som har betydelse för kariesrisken har hittats i totalt 30 olika gener tillhörande fyra olika huvudgrupper. Foto: Colourbox

Mutationer påverkar risken för karies

Forskning 23 okt 2017
Dela artikeln
Små mutationer i en enda nukleotid i DNA-strängen kan påverka risken att utveckla karies, visar en ny litteraturgenomgång.

Att sådant som kostvanor och tandborstning påverkar risken att utveckla karies är sedan länge en självklarhet. Men nu har polska forskare gått igenom den samlade litteraturen och kan visa att även så kallade enbaspolymorfier (Single Nucleotide Polymorphism, SNP), mutationer i en enda nukleotid i DNA-strängen, också kan spela en roll.

I en sammanställning av 30 olika studier kan forskarna visa att 21 av dem rapporterar statistiskt signifikanta kopplingar mellan kariesrisk och olika enbaspolymorfier.

Mutationer som har betydelse för kariesrisken har hittats i totalt 30 olika gener tillhörande fyra olika huvudgrupper. Det är gener som påverkar utvecklingen av emaljen, skapar och styr sammansättningen av saliven, deltar i immunförsvaret samt styr kolhydratmetabolismen.

För tre av generna, AMELX, AQP5 och ESRRB, är det vetenskapliga stödet för betydelsen särskilt starkt, enligt forskarna.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch