Annons

Annons

Sockerfritt godis kan skada tänderna

Fler än hälften av de 30 olika sockerfria halstabletter som australiensiska forskare testade visade sig vara skadliga för tänderna. 

Att godis eller halstabletter är sockerfria och att förpackningen anger att de är tandvänliga eller bra för tänderna är ingen garanti för att de faktiskt är det.
Genom att utsätta sammanlagt 90 extraherade visdomständer för olika lösningar av konstgjord saliv och det upplösta godiset under 30 minuter och sedan mäta skillnaden i tandemaljens mikrohårdhet samt pH, kan de visa att två tredjedelar av de sockerfria produkterna har egenskaper som kan göra dem skadliga för tänderna. Forskarna kan visa att de sockerfria produkterna minskar emaljens mikrohårdhet, en effekt som också korrelerade med det låga pH-värde som produkterna orsakade.
De sockerfria tabletterna i studien är alla inköpta i Australien och av de få produkter som även finns i Sverige var Wrigley’s Extra Drops Watermelon absolut sämst med ett pH-värde på 2,4 och en minskning av emaljens mikrohårdhet med drygt 48 procent. Det gav produkten en total andraplats i studien. Företagets andra sockerfria tabletter med smakerna Lemon och Wild Berry klarade sig också dåligt och hamnade på plats sex respektive elva i listan över de sämsta produkterna. Extra Drops-produkterna framställs som tandvänliga genom texter på förpackningen som ”Dental drops” och ”Great taste for healthy teeth!” och säljs i Sverige bland annat på apotek.
Företaget påpekar, i en skriftlig kommentar till Tandläkartidningen, att in vitro-metoden som de australiensiska forskarna har använt inte är representativ för normal konsumtion och att de Extra Drops-produkter som säljs i Sverige uppfyller EU-kommissionens krav.

Upptäck mer