Tandkräm med fosfat bättre för barn
Tre sorters tandkrämer testades på 600 förskolebarn. Foto: Colourbox

Tandkräm med fosfat bättre för barn

Forskning 12 sep 2016
Dela artikeln
Tandkräm med låg halt fluor som kompletteras med fosfat skyddar små barns tänder mot karies bättre än vanlig fluortandkräm, visar ny forskning.

Oro över att små barn drabbas av dental fluoros på grund av för mycket fluor i tandkrämen när de börjar borsta sina tänder har i vissa länder resulterat i rekommendationer om att använda tandkräm med låg fluorhalt.

Men lågfluortandkrämernas effektivitet som kariesskydd är oklar. I Europa rekommenderas i stället tandkräm med normal fluorhalt (1 000–1 500 ppm fluor), men i liten mängd. Nackdelen är då att ansvaret för att kontrollera mängden som barnen använder helt vilar på föräldrarna.

Nu kan dock brasilianska forskare ha löst problemet.

I en dubbelblind, randomiserad och kontrollerad studie över 18 månader har de låtit 600 förskolebarn mellan 1,5 och fyra år gamla borsta tänderna med en av följande tre tandkrämer: vanlig tandkräm innehållande 1 100 ppm fluor, lågfluortandkräm med 500 ppm fluor plus 0,25 procent kalciumglycerofosfat eller lågfluortandkräm med 500 ppm fluor plus 1 procent natriumtrimetafosfat.

Barnen undersöktes vid sina förskolor av två kalibrerade tandläkare, först vid studiestart och sedan var sjätte månad. Vid undersökningarna mättes kariesprevalensen med ett dmfs-index.

Efter 18 månaders tandborstning fann man att de barn som borstat med lågfluortandkrämen med natriumtrimetafosfat hade den lägsta ökningen av dmfs-index: 0,26.

Barnen som borstade med lågfluortandkrämen med kalciumglycerofosfat hade en ökning av indexet med 0,54 medan barnen som borstat med den vanliga fluortandkrämen hade en ökning på 0,74.

Lågfluortandkrämen med fosfat är lika bra eller bättre än vanlig tandkräm, konstaterar forskarna.

Källa:

J Dent; Freire et al

Läs mer: http://bit.ly/2bvpuQK

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch