Tandvärkens plats i hjärnan funnen
Försökspersonerna låg i en magnetkamera som avbildade hjärnans aktivitet medan de utsattes för smärta i en hörntand. Foto: Colourbox

Tandvärkens plats i hjärnan funnen

Forskning 28 apr 2015
Dela artikeln
Tandvärken sitter i den bakre insulära hjärnbarken, det kan schweiziska forskare visa efter ett klurigt försök.

Trots att det har gått mer än 130 år sedan den första lokalbedövningen sattes vet man förhållandevis lite om hur bedövningen påverkar hjärnan och var smärtan egentligen sitter i hjärnan.

Studier på hur olika smärtupplevelser påverkar hjärnan har naturligtvis gjorts ett flertal gånger, men det har visat sig vara svårt att särskilja de områden i hjärnan som reagerar på själva smärtan och dem som är involverade i försökspersonernas mentala och motoriska processer för att försöka gradera smärtan under försökets gång.

De schweiziska forskarna ville undvika dessa felkällor genom att använda en annan försöksmetod.

I stället för att förändra smärtintensiteten använde de sig av exakt samma smärtintensitet hela försöket igenom. De blockerade smärtsignalerna med hjälp av lokalbedövning och kunde på så sätt se var aktiviteten förändrades i hjärnan.

Forskarna anlitade 14 stycken friska, högerhänta män mellan 20 och 30 år till vilka de tillverkade tandskenor med inbyggda elektroder. Med hjälp av dessa kunde de skicka elstötar till vänster underkäkes hörntand på ett mycket kontrollerat sätt.

Sex veckor före själva försöket genomgick försökspersonerna en provomgång för att bekanta sig med utrustningen och magnetkameran som de skulle ligga i.

Vid försöket utsattes försökspersonerna för exakt lika starka strömpulser med åtta till tolv sekunders slumpmässiga mellanrum medan de låg i en magnetkamera som avbildade hjärnans aktivitet.

Därefter lades en nervblockad. På nytt avbildades hjärnans aktivitet och skillnaden mellan de två bilderna visade var smärtans aktivitet satt – i den bakre insulära cortex på vänster sida.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch