Tuggummi och piercing bakom ungas käkproblem
Studenterna med tungpiercing var extra hårt draggade av käkproblem, visar studien. Foto: Colourbox

Tuggummi och piercing bakom ungas käkproblem

Forskning 4 feb 2016
Dela artikeln
Gymnasieungdomar som tuggar mycket tuggummi eller har orala piercingar har en ökad förekomst av temporomandibulära problem och huvudvärk, visar svensk studie.

Totalt har 124 gymnasieungdomar på naturvetenskaplig linje och medielinjen i Karlstad och Sunne/Torsby intervjuats om sina vanor och symtom och sedan undersökts kliniskt.

Vanligast var att tugga tuggummi: 86 procent av eleverna uppgav att de gjorde det. 25 procent gjorde det dagligen och 11 procent tuggade minst fyra timmar per dag, visar studien som publicerats i Acta Odontologica Scandinavica.

– Dagligt tuggummituggande har ett signifikant samband både med att ungdomarna rapporterar att de har ont i käken och att de har svårt att gapa stort. Vid undersökning har de mer ömhet över käkleder och käkmuskler och hos flickorna hittade vi även ett samband med käkledsknäppningar och att käken låser sig, säger Christina Mejersjö, övertandläkare och odontologie doktor vid specialisttandvården, folktandvården i Västra Götalandsregionen, som ansvarar för studien.

Mer huvudvärk

Dessutom led de som dagligen tuggade tuggummi signifikant oftare av huvudvärk.

– Det stämmer väl med min kliniska erfarenhet. Ibland räcker det att vila från tuggummi för att bli bra. Jag tror att dagligt tuggummituggande kan ge en överbelastning av käkled och muskulatur, säger hon.

Piercing i munnen var betydligt mindre vanligt, men ändå hade så många som 14 procent av gymnasieungdomarna någon form av oral piercing. Av dessa hade fyra av tio en tungpiercing och de var extra hårt drabbade, visar undersökningen.

– 57 procent av studenterna med en tungpiercing hade klinisk felfunktion i käksystemet av måttlig till svår grad. Jag tror att ungdomarna leker eller sysslar med sin tungpiercing i munnen, vilket gör att de inte vilar käken, säger Christina Mejersjö.

Kan öka koncentrationen

Studien visar också att eleverna på medieutbildningen oftare hade piercing medan eleverna på naturvetenskaplig linje oftare tuggade tuggummi. Tuggande kan öka blodflödet och syretillförseln till hjärnan och därmed koncentrationen.

– Men det gäller endast under kortare stunder, annars tror jag att belastningsskadorna överväger vinsterna, säger Christina Mejersjö.

Studien bekräftar även tidigare fynd som visat att flickor är mer utsatta för temporomandibulära problem och huvudvärk, men också att flickor oftare använder tuggummi och har orala piercingar.

Trots att ungdomarna gick på regelbundna tandläkarkontroller var symtomen ofta oupptäckta, vilket får Christina Mejersjö att framhålla att tandläkare måste bli bättre på att se dessa problem.

– Den här åldersgruppen har inte speciellt mycket karies. Det gäller därför för tandläkarna att vara uppmärksamma på sådana här symtom och inte ha för långa intervall mellan undersökningarna, säger hon.

Läs mer: http://bit.ly/1TTRi0m

Fakta om undersökningen

Studien omfattar elever i tredje ring på naturvetenskaplig linje och medielinjen vid gymnasieskolor i Karlstad och Sunne/Torsby. Medelåldern på ungdomarna var 18,1 år. Resultat i korthet:

  • Tuggummi: 86 procent (flickor 91 procent, pojkar 79 procent).
  • Oral piercing: 14 procent (flickor 17 procent, pojkar 9 procent).
  • Huvudvärk minst en gång i veckan: 39 procent.
  • Knäpp i käkleden: 18 procent.
  • Ansiktssmärta: 7 procent.
  • Svårt att gapa stort: 6 procent.
  • Låsning av käken: 4 procent.

Vid samtliga vanor och symtom var flickorna överrepresenterade.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch