Tandimplantat bra även för äldre med stort behov av assistens

24 maj 2012
Dela artikeln

Svenska forskare har undersökt tandstatus på 26 äldre personer med tandimplantat och ett stort behov av daglig assistens i en svensk kommun. Över hälften av de äldre fick hjälp med tandborstningen och åtta av tio angav att tänderna borstades två gånger om dagen, medan bara knappt tre av tio använde någon typ av mellanrumsrengörning dagligen.

Det visade sig att tandköttet runt implantaten var friskare än runt de naturliga tänderna. Tandköttet runt 82 procent av implantaten var blödningsfritt jämfört med 59 procent runt de naturliga tänderna. Det tyder på att implantat fungerar bra även för äldre som inte kan klara sin munhygien själv, menar forskarna. En majoritet av de äldre sade sig också vara nöjda med sina implantat.

Forskarna kunde inte heller se något samband mellan assisterad tandborstning eller användning av mellanrumsrengöring och mängden plack eller blödningsförekomsten.

Forskarna summerar sina fynd genom att konstatera att implantat verkar vara ett fungerande behandlingsval även för äldre med stora behov av hjälp.

Källa:

Olerud E, Hagman-Gustafsson ML, Gabre P. Oral status, oral hygiene, and patient satisfaction in the elderly with dental implants dependent on substantial needs of care for daily living. Spec Care Dentist. 2012;32(2):49-54.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch