Cancerpatienter som får cytostatika kan bli mycket infektionskänsliga. Ett skadat tandkött kan bana väg för bakterier in i blodomloppet och i värsta fall orsaka sepsis. Därför har patienterna alltid fått rådet att mer eller mindre avstå från normal munvård.
– Det har inneburit en rejäl sänkning i livskvalitet. Det är obehagligt att inte få göra rent munnen, säger Karin Garming Legert, medicine doktor och biträdande övertandläkare på avdelningen för käkkirurgi, Karolinska institutet, som nyligen disputerat inom området.
Svårt med föda
De orala problemen hos patientgruppen är dessutom många och ibland mycket svåra. Svamp- och virusinfektioner, muntorrhet
och seg saliv är vanligt. Störst problem orsakar oral mukosit, som kan leda till svår smärta. Patienterna får i värsta fall svårt att äta och dricka, och blir därför också
kvar på sjukhus flera dagar längre än planerat, vilket i sin tur leder till fler infektioner.
Plack reduceras
Karin Garming Legert visar i sin avhandling att noggrann munhygien inte bara höjer livskvaliteten. Det minskar dessutom förekomsten av oral mukosit. Dessutom ses en minskad risk för sekundärinfektioner när mängden plack reduceras.
– Egentligen är det sunt förnuft. Jag är faktiskt förvånad över att vi inte har praktiserat detta tidigare, säger hon.
Upprinnelsen till de nya munhygienråden är en vistelse i USA hösten 2009, där Karin Garming Legert upptäckte att råden till cancerpatienterna var de motsatta mot i Sverige; i stället för att undvika munnen var man mycket noggrann med den orala hygienen, med gott resultat. Väl hemkommen började hon bearbeta de svenska rutinerna, och inte minst läkarkåren.
- Tandborstning två gånger dagligen med extramjuk tandborste och mild tandkräm.
- Mellanrumsborstar och tandtråd får användas med försiktighet och av van användare.
- Proteser rengörs två gånger dagligen.
- Patienten ska suga på isbitar så ofta som möjligt, dock ej under själva cytostatikabehandlingen, för att minska svullnad, smärta och blödning.
- Sköljning med koksaltlösning, helst varje timme, för att motverka seg saliv. Om patienten tycker att det är obehagligt: skölj med vatten.
Under isolering följs råden med följande tillägg:
- Borsten förvaras i 70 procent alkohol, och byts ut minst två gånger i veckan.
- Protesbärare bör endast använda proteserna vid måltid.
- Is inlindad i handduk kan läggas mot läppar och kinder.
- Läpparna smörjs regelbundet.
- Saliversättning ges vid behov.
- Regelbunden kontroll av tandläkare eller tandhygienist.