Titan är guld värt
Ole fick cancer och en stor del av okbenet, halva överkäken och den undre delen av orbitan opererades bort. Med hjälp av datortomografi speglades den friska högra sidan till vänster. Sedan framställdes ett titanimplantat med hjälp av Cad/Cam. Ole fick cancer och en stor del av okbenet, halva överkäken och den undre delen av orbitan opererades bort. Med hjälp av datortomografi speglades den friska högra sidan till vänster. Sedan framställdes ett titanimplantat med hjälp av Cad/Cam.

Titan är guld värt

24 maj 2012
Dela artikeln
För första gången i Sverige har en patient fått ett nytt mellanansikte i titan.

Operationen gjordes i januari i år vid Stockholms kraniofaciala centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Käkkirurgen Daniel Danielsson ingick i teamet som opererade.
Patienten, Ole, fick diagnosen osteosarkom när han var 33 år. Tumören satt i mellanansiktet på vänster sida. På grund av tumören måste en stor del av okbenet, halva överkäken och den undre delen av orbitan på vänster sida opereras bort. Ole förlorade även synen på vänster öga. Förutom kirurgi genomgick han cellgiftsbehandling.

[slideshow]

Tumöroperationen gick bra och man fick bort all tumörvävnad men efter operationen var kinden insjunken och det som var kvar av vänstra ögat hängde. Han hade också ett stort hål i munnen upp till näsan. Ole ville ha bättre symmetri i ansiktet och bättre utfyllnad av sin vänstra kind.
– Han ville också ha tänder att tugga med och ville slippa läckage mellan näsan och munnen, men den kosmetiska defekten var hans största bekymmer, berättar Daniel Danielsson.

Ole fick vänta några år för att vara säker på att tumören inte skulle komma tillbaka.

Olika alternativ diskuterades

I höstas påbörjades planeringen för rekonstruktion av Oles mellanansikte.
– I teamet diskuterades olika lösningar, bland annat mikrovaskulärt transplantat där man tar ben från exempelvis höftkammen eller underbenet. Men vi kom fram till att vi inte skulle uppnå Oles främsta önskan, som var att förbättra ansiktets symmetri och estetik, berättar Daniel Danielsson.

Han kände till att kolleger i Finland hade gjort en liknande rekonstruktion med titanimplantat framställda med Cad/Cam (computer aided design/ computer aided manufacturing). Därför tog han kontakt med käkkirurgen Risto Kontio, som även var med när Ole opererades i januari.

Nackdelen med en överkäke i titan är att risken för infektion eller bortstötning är större än med kroppseget ben. Fördelen är bättre estetik. Eftersom Ole är frisk och relativt ung, bestämde teamet sig för att prova den nya metoden.

Med hjälp av datortomografi speglades den friska högra sidan till vänster. Sedan framställdes implantatet hos ett företag i Finland. Daniel Danielsson är mycket imponerad av precisionen i tillverkningsprocessen. Själva operationen pågick en hel dag.
– Vi jobbade i dubbla team samtidigt vid ansiktet och på låret. Man kan inte bara stoppa in ett så stort implantat i ansiktet, utan den måste täckas med mjukvävnad, förklarar Daniel Danielsson.

Korg med ben

Mjukvävnaden togs från Oles lår med mikrovaskulär teknik av speciellt tränade plastikkirurger som ingår i rekonstruktionsteamet. En finess med titankäken är att det finns en liten korg på insidan av konstruktionen. Teamet planerar att fylla korgen med ben från Oles höftbenskam för att så småningom kunna ge honom tandimplantat på vänstra sidan.
Ole kommer också att få en ny ögonprotes och fett kommer att sprutas in i kinden för att fylla ut den lite till, men redan nu är Daniel Danielsson nöjd med resultatet.
– Symmetrin mellan höger och vänster sidan är redan mycket bra, säger han.

– Vi har tidigare använt titanim-plantat i ansiktet, men aldrig till en så stor del av en överkäke, berättar Daniel Danielsson.

Att använda titanplattor och skruvar tillhör vardagen vid Stockholms kraniofaciala centrum. Att framställa större ansiktsdelar i titan med hjälp av Cad/Cam för att ersätta ben är ovanligare. Det görs bara några gånger om året.

Det är ovanligt att patienter får cancer i överkäken, och alla överlever inte. Men för vissa av dem som klarar sig kan en ny käke i titan bli en utmärkt lösning.

Fakta

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Daniel Danielsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch