Åke Parmlid, hur känns det att få priset?
– Jag är glad och hedrad, speciellt som Sverker var en fantastisk vän och kollega under så många år.
Hur kom det sig att du började arbeta och undervisa inom just estetisk tandvård?
– Jag tyckte redan i slutet av min tandläkarutbildning att det kändes rätt för mig att förbättra och utveckla estetisk tandvård. Jag tyckte om samarbetet mellan tandläkare och tandtekniker. Efter min examen sökte jag mig till de bästa tandläkarna på den tiden inom estetisk tandvård: Karlström i Gävle och Göransson i Göteborg.
Vad har varit roligast under karriären?
– Att se glada och nöjda patienter. Att ha varit med och utvecklat nya behandlingar. Att ha hållit kurser och föreläsningar, samt intressanta samtal med andra tandläkare i många länder.
Vad är du mest stolt över?
– Jag var den första svenska tandläkare att bli medlem i ”American Academy of Esthetic Dentistry”. Jag är också stolt över min egen praktik, med eget laboratorium, tandhygienister, samt några andra tandläkare och tandsköterskor. Vi har haft en gemytlig och öppenhjärtig atmosfär med hela teamet under alla år.
Hur lärde du känna Sverker Toreskog?
– Sverker var den förste jag träffade på vid uppropet på Tandläkarhögskolan i Stockholm, innan vi ens började där, och vi kom omedelbart bra överens. Sverker kom in i Umeå och jag i Stockholm. Sedan träffades vi ett par år senare av en händelse i Göteborg, och kom så småningom att arbeta i samma praktik i över 40 år.
Hur var det att arbeta med honom?
– Det var stimulerande att arbeta med Sverker, det hände alltid något utöver det vanliga, både inom praktiken och privat. Han var lite rörig och jag var mera organiserad, vi var olika personligheter, men kompletterade varandra på ett bra sätt. Vi har haft mycket roligt ihop, och jag saknar honom mycket.
”Det här priset är också stort, eftersom det är ett erkännande från kollegerna.”
Johan Hagman, hur känns det att få Sverkerpriset?
– Jätteroligt och jättestort. Sverker Toreskog är en stor förebild. Det här priset är också stort, eftersom det är ett erkännande från kollegerna.
Vilken kontakt har du haft med Sverker Toreskog?
– Sverker föreläste första dagen på tandläkarutbildningen i Göteborg, för att vi skulle inspireras av hans syn på tandvården och på livet. Sedan har våra vägar korsats några gånger bland annat när jag arbetade i England var Sverker där och föreläste. Då fick jag låna ut min klocka för att han skulle hålla tiden. Han var ”larger than life”, en virvelvind, och en underhållande föreläsare.
Hur kom du in på att arbeta vävnadsbevarande?
– Det har jag alltid haft med mig. Jag började tidigt med enkel ortodonti för att undvika att preparera tänder, något som Sverker var väldigt intresserad av, och nu arbetar jag med att åtgärda skador på tänder, ibland utan att borra överhuvudtaget. Här har Sverker varit en ledstjärna; att inte vara nöjd, och fundera på hur man kan göra saker bättre.
Hur blir man en bra föreläsare?
– Jag har använt mig av en teknik Sverker visade mig, att börja föreläsningen med att visa ett misslyckande. Det avväpnar publiken. Jag har också turen att föreläsa om ett ämne som engagerar där alla som lyssnar är intresserade och förstår problematiken och lösningen jag pratar om. Mina bilder är från början till slut kliniska bilder. Alla kan relatera.
– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vara tandläkare. Det är, som Sverker sa, en tredjedel vetenskap, en tredjedel hantverk och en tredjedel social förmåga. Alla patienter är goa och glada när de kommer. Jag får göra mitt bästa varje dag, och utvecklas genom att försöka göra det lite bättre i dag än igår.