Annons

Annons

Hittelön till god äldrevård

Var får de mest sjuka äldre riktigt bra vård? Regeringen satsar flera miljarder kronor i "hittelön". Eva Nilsson Bågenholm, ny äldresamordnare på socialdepartementet, leder skattjakten.

Projektet får sammanlagt 3,75 miljarder kronor i skattepengar under de kommande fyra åren för att förbättra vården för de mest sjuka äldre.

Det behövs en sammanhållen vård och omsorg för äldre. Tandvården, hemsjukvården, äldreomsorgen, vårdcentralerna och sjukhusen måste samarbeta bättre, anser Eva Nilsson Bågenholm. Tillsammans med en projektgrupp arbetar hon med att definiera vad vården ska uppnå, eller hur det ska uppnås. Sedan ska lyckad vård få extra pengar från projektet.

– Det finns brister i samordningen mellan kommuner och landsting, säger Eva Nilsson Bågenholm, som började uppdraget i januari. Tidigare var hon ordförande för Läkarförbundet.

Tänderna måste skötas i tid
Att förbättra den orala hälsan hos de mest sjuka äldre är en viktig del av satsningen.

– Munnen är viktig för att kunna äta och dricka. Äldre som får i sig den energi och näring som de behöver kan bo hemma längre. Därför måste tänderna skötas i tid, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Hemtjänsten och hemsjukvården har svårt att klara av munhälsan på gamla människor, konstaterar hon.

Riktade pengar
– 3,75 miljarder till vård och omsorg av de mest sjuka äldre kan tyckas vara en droppe i havet, men det är pengar som kan inspirera, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Pengarna ska inte gå till vården i allmänhet, utan kommer att riktas. För vissa verksamheter kan det bli ganska mycket pengar som verkligen gör skillnad, berättar hon.

– Det blir en morot för att göra på ett annorlunda sätt.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 5 2011.
Janet Suslick

Upptäck mer