Annons

Annons

Alla landsting blir regioner

Från och med den 1 januari ändras lagen så att alla landsting bildar regioner och tar över ansvaret för den regionala utvecklingen. Detta ansvar har tidigare legat på staten.

Från och med den 1 januari vilar ansvaret för den regionala utvecklingen på landstingen, som i fortsättningen kallas regioner.
Den svenska samhällsorganisationen har sedan 1990-talet genomgått ett skifte, en demokratireform: Statens ansvar för det så kallade regionala utvecklingsarbetet har successivt övergått till landstingen, en decentralisering av makten som möjliggör tätare utvecklingssamarbeten med kommunerna i respektive län.
Det större ansvaret som regionerna nu har fått omfattar områden som jobb och utbildning, lokaltrafikens utveckling, kulturlivets främjande, forskning och utveckling, integration och klimatsamverkan. I Region Västerbotten får hälso- och sjukvårdsnämnden ett större ansvarsområde än tidigare då primärvård, tandvård och sjukhusvård samlas i en gemensam förvaltning.
De flesta län hade redan före årsskiftet bildat regioner och tagit över utvecklingsfrågorna. Från och med den 1 januari bildade också landstingen i Stockholm, Kalmar, Dalarna, Värmland, Västerbotten, Sörmland och Blekinge region.

Upptäck mer