Annons

Annons

Nyheter 2024-02-09

Aqua Dental köper tandvårdskedjan My Dentist

Foto: Ingrid Helander

Tandvårdskedjan Aqua Dental köper My Dentist. Köpet innebär att kedjan får tolv nya kliniker och etablerar sig därigenom på ytterligare åtta platser i landet.

Efter köpet har Aqua Dental 37 kliniker och cirka 800 medarbetare. Genom köpet får kedjan ytterligare 150 000 patienter.

Hur mycket betalade ni för köpet?

– Jag vill inte svara på det. Ägarna har bestämt sig för att inte uttala sig om det, säger Niklas Virta, vd på Aqua Dental.

Inte heller Fredrik Wistrand, en av grundarna till My Dentist, vill svara på vad köpeskillingen blev.

– Det går vi inte ut med. Det får våra ägare svara på i sådana fall.

I november förra året beslutade Försäkringskassan att My Dentist skulle avanslutas från det statliga tandvårdsstödet sedan sekretessbelagda uppgifter ska ha läckt ut till en telefonförsäljare. Kedjan ska också ha gjort omotiverat många slagningar i det statliga tandvårdsstödet.

Beslutet överklagades hos förvaltningsrätten, som gjorde en så kallad inhibering. Det innebär att My Dentist kunde fortsätta att göra ansökningar från det statliga tandvårdsstödet i väntan på att ärendet får ett slutgiltigt avgörande i rätten.

Den nu aviserade affären har dock inget med bolagets turbulenta tid att göra, säger Fredrik Wistrand.

– Vår huvudägare Arctos Equity har varit med oss sen 2017 och detta (en försäljning, reds. anm.) är något de haft med i planen sen en bra tid tillbaka.

Enligt Fredrik Wistrand har samtal förts med ett ”flertal” aktörer i branschen innan valet föll på Aqua Dental.

Inför förvärvet har köparen haft en dialog med Försäkringskassan som ”av goda skäl varit väldigt noggrann och ställt många relevanta frågor”.

Ni köper en kedja som Försäkringskassan ville avansluta från det statliga tandvårdsstödet. Hur resonerar ni här?

– Det pågår en rättsprocess mellan Försäkringskassan och My Dentist. Av respekt för parterna vill jag inte förekomma den processen, säger Niklas Virta.

Det här är ett företag som misstänks för en rad felaktigheter. Vad tycker du om det?

– Historiken vill jag inte uttala mig om. Framåt sett känner vi oss väldigt komfortabla.

Varumärket My Dentist kommer att avvecklas. Vårdansvaret och hela verksamheten flyttas över till den nya ägaren. Klinikerna väntar just nu på ett beslut om anslutning till det statliga tandvårdsstödet.

Aqua Dental etablerar sig nu geografiskt i Borlänge, Falun, Enköping, Örebro, Norrköping, Linköping, Borås och Kalmar.

Upptäck mer