Annons

Annons

Bakom rubrikerna i stämmoprogrammet

Under huvudtemat verksamhetsutveckling har årets odontologiska riksstämma tre block, Dark Dent, Diabetes samt Karies och kunskapsstyrning. Vi frågade Hans Sandberg, ordförande i Riksstämmenämnden, hur programtankarna har gått inför årets riksstämma.

Hans Sandberg


Dark Dent leder tanken till kriminella nätverk i ett krypterat cyberspace. Vad är er tanke?
– Det handlar om kriminalitet och tanken har varit att lyfta det som finns bakom ryktena och rubrikerna. Riksstämman är en fantastisk plats för att få ställa frågor om vad som sker och vilka som gör vad.
Förra året var det ganska få privatpraktiker som anmälde sig till Riksstämman, hur försöker ni påverka det?
– Jag tycker att vi ser mer av fragmentisering inom tandvården idag och tror att endagskurser ofta väljs framför tredagarsformatet av privattandläkarna. I år har vi därför identifierat några influencers inom privattandvården som ska föreläsa, till exempel tandläkaren Johan Hagman. Vi låter också gruppen tandläkare från länder utanför EU/EES delta till reducerat pris.
Future Lab finns med även i år. Vad händer där?
– Det är ett liknande upplägg som förra året, men fyra videoskärmar med bildspel från förr till nu och framåt på temat ”det är aldrig för sent”. Där finns också en digital tipspromenad med QR-koder och frågor till ett kunskapsspel som man kan delta i med mobilens hjälp.
Riksstämman i framtiden, vad tror du om den?
– Det gäller ju att förändra i takt med tiden, men lagom mycket. Vi kan ju inte konkurrera med kurser, men som ordförandande i Riksstämmenämnden försöker jag driva linjen att Riksstämman ska bli en tandvårdens mötesplats, som det grekiska torget ungefär, där vi för samman klinker, forskare och myndigheter. I år deltar fler myndigheter och aktörer tillsammans i olika programpunkter.

Upptäck mer