Annons

Annons

Branschorganisationen Privattandläkarna efterlyser stödåtgärder

Tandvården är klassad som samhällsviktig verksamhet. En avgörande skillnad mellan tandvård i privat respektive offentlig regi är att en privat vårdgivare kan gå i konkurs. Därför behövs det en särskild tandvårdsakut för de privata tandvårdsföretagen anser branschorganisationen Privattandläkarna.

Merit Lindberg Privattandläkarna

Merit Lindberg


– Den privata tandvården är en viktig samhällsaktör. Merparten av tandvården på vuxna utförs av privata vårdgivare. Utan den privata tandvården fungerar inte svensk tandvård. För att förhindra konkurser i en i grunden välfungerande bransch behövs det omedelbara stödåtgärder. Därför har vi kontaktat ansvariga politiker om behovet av en tandvårdsakut, säger Merit Lindberg, vd för Privattandläkarna i ett pressmeddelande den 29 april.
Privattandläkarna vill att åtgärdspaketet (”tandvårdsakuten”) ska innehålla ett kontantstöd direkt till de drabbade privata vårdgivarna och att en ska beräknas på förlorad omsättning. Pengar bör kunna tas från den del av det statliga tandvårdsstödet som inte kommer att användas under 2020, föreslår man.
Från privattandläkarna vill man också se ett särskilt statligt till regionerna, som ska ges till tandvårdsföretag som är förhindrad genom det rådande besöksförbudet att utföra tandvård på äldreboenden.
Läs mer om privattandvårdens situation i Tandläkartidningen nummer 5.

Upptäck mer