Annons

Annons

Nya avtryckstekniker snart på många kliniker

Inom fem år finns digitala avtryckstekniker på många kliniker. Det tror Per Vult von Steyern.

Intraoral skanning, med en apparat som ”läser av” tänderna, finns i dag som ett alternativ till traditionella avtryck.
Datorn får en allt viktigare roll i formgivningen och tillverkningen av protetiska konstruktioner. Cad/Cam (förkortningen för computer aided design/ computer aided manufacturing) har funnits länge på tandtekniska laboratorier, men börjar nu även användas på tandvårdskliniker.
För två år sedan fanns bara ett par system för framställning av inlägg och små konstruktioner som användes av teknikintresserade entusiaster, men i dag finns det flera system.
De nya är kopplade till det tandtekniska labbet via internet. De kan användas för att framställa kronor och broar, berättar Per Vult von Steyern, chef för Avdelningen för Materialvetenskap och Teknologi vid Tandvårdshögskolan i Malmö. Han är en av de första som prövar den nya tekniken.
Än så länge finns mycket lite klinisk forskning som jämför virtuella intraorala avtryck med traditionella, men Per Vult von Steyern är själv intresserad av att göra studier på området.
Hans uppfattning är att intraoral skanning kan ge bättre precision och därmed färre omgörningar och justeringar. Han är entusiastisk.

Lovande teknik

Han använder en kamera som liknar pumpmunstycket som används för att tanka bensin. Det läggs mot patientens tand och en röst på utpräglad amerikansk engelska talar om var han ska sikta. När korset ligger på rätt plats trampar han på en pedal.
Apparaten tar en bild som visas på en datorskärm bredvid. Sedan fångar han med hjälp av anvisningar data om varje tand i tur och ordning.
Informationen läggs ihop och en tredimensionell bild byggs upp på skärmen. Per granskar datafångsten. Ibland syns fläckar på bilden där det finns för lite information. Då kompletterar han genom att ta en extra bild med kameran vinklad lite annorlunda.
Nästa steg är käkregistrering med sammanbitna käkar. Det är den främsta vinsten han ser med metoden.
– Intraoral skanning förefaller överlägsen traditionella metoder när det gäller käkregistrering, säger han.

Trycker på en knapp

När Per har skannat klart, fyller han i information om material och skriver anvisningar på engelska om andra önskemål. Sedan skickar han iväg filen till tillverkarens supportcenter. Där bedömer de om bilderna är länkade på rätt sätt och justerar länkarna manuellt vid behov.
Den färdiga filen skickas sedan till ett produktionscenter utomlands om det ska göras en modell, samt till Pers tandtekniska laboratorium i Malmö.
Med dagens nya system kan man göra broskelettet direkt från bilden. Fasadmaterialet läggs på manuellt.
Det finns även heldigitala metoder att göra kronor och broar, men tekniken är inte tillräckligt bra än, anser Per Vult von Steyern. Därför gör man vanligtvis fortfarande en modell, som kan framställas på olika sätt och med olika bra precision. Slutligen klär tandteknikern tandersättningen med porslin för att ge konstruktionen ett tandlikt utseende.

Inte alltid stolt

Det som motiverar intraoral skanning är alla problem som är förknippade med traditionella avtryck.
Hittills har avtryck varit den svaga länken när kronor och broar ska framställas med Cad/Cam. Mistor, artefakter och distorsion i avtrycken är relativt vanliga.
– Avtrycken som kommer in till tandtekniska labb är allt från jättebra till förfärligt dåliga. Det är inte alltid att man är stolt att vara tandläkare när man ser vilket underlag som kommer in, säger Per Vult von Steyern
Fel kan också uppstå när gipsmodellen görs. Då tappar man i precision. Likaså när gipsmodellen skannas.
Genom att skanna direkt i patientens mun tar man bort mellanled och flera felkällor. Om man slipper postgång med virtuella avtryck, kan man även korta leveranstiden. En annan fördel är att patienten slipper obehaget med att ha avtrycksmassan i munnen.

Snabbare på sikt

I dag tar processen ungefär lika lång tid som med ett traditionellt avtryck, men snart kommer nya skannrar som är mindre, smidigare och snabbare, tror Per Vult von Steyern.
En nackdel med dagens system är att alla fördelar med digitala tekniker inte finns samlade i ett och samma system, men framsteg kommer att göras inom en snar framtid, tror han.
– Intraoral skanning blir hyggligt vanligt förekommande ute på klinikerna inom fem år, spår Per Vult von Steyern.
I första hand blir det specialistkliniker och större kliniker som gör mycket protetik som skaffar tekniken.
Det finns även andra användningsområden än protetik. Med några av systemen kan intraoral skanning användas till planering av ortodonti. En tredimensionell bild av patientens mun syns på skärmen, och man kan flytta på tänderna och testa resultat snabbare och smidigare än med traditionella metoder.

Kontrollera licensavgifter

På längre sikt kommer traditionella avtryck att försvinna nästan helt, tror han.
Hur fort det går beror bland annat på kostnaden, som i dag är högre än den för traditionella avtryck.
En intraoral skanner kostar i dag uppåt 350 000 kronor, och eftersom utvecklingen kan tänkas gå fort i början är det svårt att bedöma livslängden.
Hittills har det med vissa system dessutom tillkommit en kostnad för varje skannad patient, och därför råder Per kolleger att ta reda på hur det ligger till med licensavgifter innan de köper ett system.

Upptäck mer