Det var på fredagsmorgonen som Ramin Lotfi upptäckte att det inte gick att ta sig in i journalsystemet och de övriga digitala verktygen som driver röntgen och bildhantering och alla andra funktioner som ingår i IT-systemet.
Verksamheten ligger sedan dess nere. Det saknas i dagsläget en prognos för när krypteringen kan vara hävd. Hackarna har krävt en lösensumma för att för att avlägsna den.
– Just nu jobbar vi med papper och penna, säger Ramin Lotfi.
Kostar flera hundra tusen
Ramin Lotfi har polisanmält attacken och har vänt sig till ett dataföretag som just försöker ställa en diagnos över skadans vidd. Enligt Ramin Lotfi kostar diagnosen 60 000 kronor och hur mycket pengar det kostar att reparera alla filer och data är oklart. Förmodligen rör det sig om en summa upp emot 200 000 kronor, men frågan är om det går att rädda någonting.
Den försäkring som Ramin Lotfi tecknat med försäkringsbolaget Gensidige genom branschorganisationen Privattandläkarna täcker inte cyberattacker. Ramin Lotfi känner sig utlämnad och undrar varför han ska vara medlem i Privattandläkarna eftersom försäkringen inte ger honom skydd.
Försäkringen täcker inte cyberattacker
– Jag kände mig trygg med den försäkring som Privattandläkarna erbjöd genom medlemskapet, det kändes som om den försäkringen hade bäst förutsättningar att ge mig ett tillräckligt skydd. Just nu känner jag mig utlämnad.
Merit Lindberg, vd på Privattandläkarna, beklagar den situation som Ramin Lotfi hamnat i.
– Det är mycket tråkigt att en medlem drabbas av en cyberattack. Tandvården är i stora delar digitaliserad och kan drabbas av digitala hot. Privattandläkarna erbjöd tidigare via försäkringsbolaget Gjensidige en särskild försäkring vid cyberattacker. Intresset för den var svalt och erbjudandet togs bort i slutet på 2018, säger hon.
Viktigt att se över sitt skydd
Privattandläkarna utvärderar kontinuerligt vilka försäkringar som ska ingå i Gjensidiges försäkringslösning och Merit Lindberg tror att det kan vara aktuellt att på nytt erbjuda en cyberförsäkring.
– Det viktigaste skyddet för alla aktörer i tandvården och i samhället i stort är dock att regelbundet se över sina interna IT-rutiner och sitt skydd mot digitala hot. Det är framför viktigt att ha en trygg back upp-lösning, säger hon.
Ramin Lotfi har dock två systembackuper, men kan trots det inte komma åt någon av dem. I värsta fall tvingas han nu nollställa alla system och bygga upp dem på nytt, men han är osäker på om han kan bekosta det.