Annons

Annons

De utvalda börjar läsa till tandläkare i vår

175 personer har kommit in på tandläkarutbildningarna i Umeå och Göteborg i vår. Det är lite lättare att antas på våren än på hösten.

Två tandläkarutbildningar tar emot nya studenter med start i januari 2020.
Tandläkarutbildningen i Umeå är lättast att komma in på. Efter andra urvalet har 100 personer fått plats. De flesta har kommit in på gymnasiebetyg utan kompletteringar (urvalsgruppen B1) och då är lägsta antagningspoängen 19,74. Högsta möjliga poäng är 22,5 inklusive meritpoäng.
Många kommer också in på sina resultat från högskoleprovet, och då har de som lägst 1,25 poäng (av 2,0 möjliga).
75 personer har antagits till tandläkarutbildningen i Göteborg. De har lägst 20,16 (betyg) eller 1,35 (högskoleprovet).
Lite lättare
Det är lite lättare att antas på tandläkarutbildningen nu jämfört med i höstas. Höstterminen 2019 krävdes lägst 20,36 för att komma in med hjälp av gymnasiebetyg utan kompletteringar eller 1,35 via högskoleprovet. Utbildningen i Malmö var då lättast att komma in på.
Tandläkarutbildningen är alltjämt en populär utbildning. 1 167 personer sökte in på utbildningen i Göteborg med start i vår, varav 357 i första hand.
Nästan lika många, 1 155 personer, sökte in på utbildningen i Umeå, varav 269 i första hand.
Snart terminstart
De nya studenterna börjar terminen 20 januari.
Utbildningen i Umeå börjar med två veckors introduktion. Kursen ska ge en bild av tandläkarutbildningen och yrket. Terminen fortsätter med medicinsk biokemi och cellbiologi, professionell utveckling samt anatomi och vävnadernas uppbyggnad och funktion.
I Göteborg börjar tandläkarprogrammet med en introduktionskurs som är fyra veckor lång och fortsätter med en kurs om det orala ekosystemet.
Janet Suslick

Upptäck mer