Annons

Annons

De var tandläkare – och elitidrottare

Tandläkare är inte bara duktiga på kliniken utan också på idrottsarenan. Exempelvis är det en tandläkare som gjort det snabbaste bandymålet någonsin.

Är du siffernörd eller nostalgiker kan du få ditt lystmäte på symposiet ”Tandläkare och elitidrott”. Där kommer bland annat John-Erik Nyman, specialist i pedodonti, att bjuda åhörarna på smakbitar från sina efterforskningar bland tandläkare som gjort sig kända på idrottsarenorna, ett forskningsarbete han började ägna sig åt som pensionär, även om han också har kvar en fot i tandvården, bland annat som mentor.
– Jag har hittat ganska många som förenat yrket med elitidrott, och nya dyker upp via kolleger och bekanta så jag får nog syssla med detta resten av livet. Jag tar gärna emot tips, så kom till symposiet, säger han.
Men han är förtegen om vad han ska berätta om.
– Det får bli en överraskning.
Som historien om tandläkaren som gjort det snabbaste bandymålet. Två sekunder tog det efter matchstart.
– Men hur det gick till, vem det var och vilken tandläkare som finns förevigad på ett svenskt frimärke kommer jag att avslöja först på symposiet.
Det blir också annat på symposiet.
– Exempelvis får åhörarna se tandutdragare till häst, på estrader och till musik, långt innan det fanns någon tandläkarutbildning. Det blir också berättelser om några tandläkare som idkade resepraktik, hade flytande praktiker och lite erfarenheter kring den moderna mobila tandvården, berättar moderator Lars Fritiof.

Upptäck mer