Annons

Annons

Debatt: Förslagen i tandvårdsutredningen kan leda till en mer ojämlik tandvård

Förslagen i Tiotandvård kan leda till en sämre munhälsa när ålder sätts framför behov. Dessutom kan slopad fri prissättning leda till att många privata utförare väljer att lämna tandvården. Det kan skapa sämre tillgänglighet, framför allt i glesbygdsregioner, skriver företrädare för Praktikertjänst.

Foto: Colourbox

Åsikterna i denna debattartikel är textförfattarens, inte Tandläkar­tidningens.

I slutet av oktober presenterades utredningen Tiotandvård. Där föreslås ett kraftigt förstärkt högkostnadsskydd för personer som är 67 år och äldre samt prisregleringar.

Att förstärka högkostnadsskyddet för patienter med stora tandvårdsbehov är viktigt, men en reform som enbart fokuserar på ålder riskerar att sabotera dagens välfungerade system och försämra tillgången till tandvård i hela landet.

För det finns gott om vetenskapligt stöd för att det knappast är enbart ålder som avgör om en patient har dålig munhälsa eller inte. Det kanske mest avgörande är socioekonomiska faktorer i alla åldrar.

Utredningens förslag innebär dessutom att cirka 30 procent av vuxentandvården kommer att prisregleras med ett pristak i form av referenspriset.

Förslaget påverkar i huvudsak privata vårdgivare, som i större utsträckning än Folktandvården bedriver den tandvård som omfattas av förslaget.

Om förslagen genomförs vrids klockan tillbaka flera decennier till en tid då prisregleringar och pristak var politikens svar på många samhällsutmaningar. Det fungerade inte då och det kommer inte att fungera idag.

En prisreglering påverkar konkurrensen och investeringsviljan och gör branschen mindre attraktiv för nyutexaminerade tandläkare och medarbetare. Den största risken är att vårdgivare väljer att lämna branschen eller att tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor flyttar utomlands. Det vore en mycket olycklig utveckling då det redan idag saknas resurser i en majoritet av landets regioner.

För att värna munhälsan och att de med störst vårdbehov prioriteras krävs andra lösningar än ett svepande högkostnadsskydd för alla över 67 år. Praktikertjänst föreslår därför följande:

  • Fokusera på åtgärder som bidrar till att fler väljer att arbeta i tandvården, framför allt i glesbygdsregioner.
  • Inför ett nationellt ersättningssystem för barn- och ungdomstandvård 3 till 19 år och förbättra de ekonomiska förutsättningarna genom jämlika nationella satsningar.
  • Skapa nationella riktlinjer för N, F och S tandvård samt kostnadstäckande ersättning. Gemensamma riktlinjer förbättrar resursutnyttjandet, minskar onödig administration och skapar förutsättningar för en jämlik tandvård över hela landet.

Ett utökat högkostnadsskydd kombinerat med pristak lär öka efterfrågan på tandvård och leda till ännu högre press på landets tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. Tandvården förtjänar bättre. Tandvården förtjänar att vi använder våra gemensamma resurser för att med mer precision ta itu med utmaningarna för en jämlik tandvård i hela Sverige. För vem tjänar på ett högkostnadsskydd om det inte finns någon som kan ta hand om patienterna?

Urban Englund, tandläkare och styrelseordförande, Praktikertjänst
Anders Jonsson, chefstandläkare, Praktikertjänst

Upptäck mer