Annons

Annons

Debatt: Varför skriver inte Tandläkarförbundet under uppropet om rätt till vård?

Flera vårdprofessioner och fackförbund – dock inte Tandläkarförbundet – kräver i en gemensam debattartikel att flera förslag i Tidöavtalet dras tillbaka. Det handlar bland annat om papperslösas rätt till tandvård. Nu krävs förbundet på svar för sitt agerande.

 

 

Foto: Colourbox

I dag den 25 maj publicerar flera vårdprofessioner, fackliga organisationer och organisationer inom ideell sektor en debattartikel i Dagens Samhälle där de lyfter rätten till vård och hälsa även för de som är papperslösa. Det är ett gemensamt ställningstagande och ett upprop om vikten av att vi som arbetar i vården tillåts att beakta mänskliga rättigheter och att följa våra etiska riktlinjer i mötet med alla patienter.

Genom debattartikeln kräver vårdprofessioner med flera att regeringen ska dra tillbaka förslagen inom Tidöavtalet, som riskerar att leda till att papperslösa inte längre kan söka vård. Det handlar om att akut tandvård och tandvård som inte kan anstå kan komma att tas bort för papperslösa. Det handlar också om angiveriförslaget som skulle tvinga oss som tandläkare att bryta tystnadsplikten och kontakta Migrationsverket och Polismyndigheten när vi möter en vårdsökande patient som är papperslös.

Samtliga vårdprofessioner utom Sveriges Tandläkarförbund har undertecknat uppropet ”Rätten till vård på lika villkor får inte urholkas”. Vi förstår inte varför! Det borde vara en självklarhet att den organisation som företräder oss tandläkare och som arbetar för en god munhälsa och tandvård av hög kvalitet ställer sig bakom uppropet! Vi har etiska riktlinjer antagna av Förbundet som tydligt uttrycker att vi alltid ska se till patientens bästa, att alla ska ha samma rätt till god evidensbaserad vård, ett bra omhändertagande och att vi ska hålla på tystnadsplikten.

Visa att dessa etiska riktlinjer är centrala – skriv under uppropet!

Vi är många tandläkare runtom i landet som läst debattartikeln och uppropet i dag. Vi är medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund och vi vill att vårt Tandläkarförbund ska stå upp för rätten till vård på lika villkor. Vi uppmanar därför Sveriges Tandläkarförbund att skriva under nu!

Henrik Berlin
Gunilla Klingberg
Specialister i barntandvård och forskare vid Malmö universitet

Tandläkarförbundet har publicerat ett uttalande på sin hemsida.

Upptäck mer