Annons

Annons

Döda tänder kan väckas till liv

Alina Wikström forskar om revitalisering av traumaskadade tänder. Hon presenterar sina forskningsresultat på årets odontologiska riksstämma i Stockholm.

Riksstämman hålls den 13 till 15 november på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det blir en blandning av föredrag, workshops och andra arrangemang.
I samband med riksstämman presenterar ett stort antal forskare sina fynd vid symposier om olika ämnen. En av dem är Alina Wikström, specialist i endodonti vid Eastmaninstitutet och doktorand vid Karolinska institutet.
Du forskar om en regenerativ behandlingsmetod som kallas revitalisering. Vad går det ut på?
– Metoden fungerar på unga permanenta tänder med oavslutad rotutveckling som har gått i nekros efter traumaskador. Genom att provocera en blödning kan man stimulera stamceller som finns kvar i den skadade tanden. Stamcellerna spolas ner med blodet i rotkanalen och hjälper roten fortsätta att utvecklas.
Hur går det till rent praktiskt?
– Behandlingen brukar innebära två besök. Vid första besöket rengörs pulparummet kemomekaniskt och rotkanalsinlägg appliceras för att få bukt med infektionen. Vid andra besöket stimuleras en blödning från den periapikala vävnaden som stoppas vid det cervikala området och täcks över med biokompatibelt keramiskt material. Sedan kommer patienten på efterkontroller var sjätte månad i två till tre år så att den fortsatta rotutvecklingen kan följas upp.
Är revitalisering bättre än traditionella alternativ?
– Jag tror det, men det behövs mer forskning för att veta säkert. Därför gör jag en studie som jämför olika metoder, säger Alina Wikström, som siktar på att lägga fram sin doktorsavhandling 2026.
Janet Suslick

Upptäck mer