Annons

Annons

Efter rekordår – nu får tandfén det tuffare

För tjugosjätte året i rad har det amerikanska försäkringsbolaget Delta Dental undersökt hur mycket pengar amerikanska barn får från tandfén för tappade tänder. Efter goda år väntar nu kärvare tider.

Foto: Colourbox

Efter att den högsta summan hittills i den så kallade tandfé-undersökningens historia noterades i fjol med i snitt 6,23 dollar, motsvarande nästan 65 kronor, märks de tuffare ekonomiska tiderna även på tandféns givmildhet.

I år minskade värdet på en tappad tand med 6 procent till 5,84 dollar, motsvarande ungefär 60 kronor. Det är den första nedgången på fem år.

Historiskt sett har förändringar i tandféns betalningsvilja speglat den övergripande ekonomiska utvecklingen i USA. När ekonomin har gått upp har tappade tänder haft högre värde, och när ekonomin försämrats har tandvärdet minskat. Förra året var dock ett undantag med ”all time high” för tandfén och ett kraftigt dropp i ekonomin

I undersökningen framgår också att den allra första tappade tanden är den mest inkomstbringande för tandtapparen. För den slantar tandfén i år upp 7,09 dollar, ungefär 73 kronor, vilket är en liten minskning mot förra året då den var värd 75 kronor.

Årets undersökning gjordes mellan 3 och 17 januari då 1 000 föräldrar till barn mellan 6 och 12 år fick svara på en enkät om hur mycket ”tandfén” gav.

Hur mycket svenska barn får av tandfén är mindre väl studerat, men enligt en artikel på sajten Familjeliv rör det sig om mellan 20 och 50 kronor per tand. Artikeln refererar dock till en undersökning som gjordes 2016 och möjligen har de bistra ekonomiska tiderna påverkat även svenska föräldrars givmildhet.

Upptäck mer