Annons

Annons

Entusiasmerande föreläsare vinner årets Sverkerpris

Martin Janda, specialist i oral protetik, har utsetts till årets Sverkerpristagare. Han känner sig hedrad och hade först svårt att ta in nyheten när Gunnar Håwi vid American Dental Society of Sweden ringde.

Gunnar Håwi vid American Dental Society of Sweden gav årets Sverkerpristagare Martin Janda beskedet om att han utsetts till vinnare.

Foto: Peter Söderlund

Det är Martin Jandas förmåga att hålla föreläsningar som prisets instiftare American Dental Society of Sweden (ADSS) och Göteborgs Tandläkare-Sällskap (GTS) har fastnat för. De lyfter särskilt fram hans förmåga att kunna förmedla sin kunskap på ett pedagogiskt och strukturerat vis. Även hans sätt att dela med sig av sina erfarenheter, både vad gäller lyckade resultat och misslyckanden, är ett viktigt skäl till att han vinner årets Sverkerpriset.

Funderade på att bli lärare

Innan han valde tandläkaryrket funderade han på att bli lärare, eftersom han alltid har tyckt om att föreläsa och förmedla kunskap.

– Jag har fått många reaktioner på mina föreläsningar, många uppskattar att jag vågar ta upp mina misslyckanden också. Det är genom dem man lär sig.

Ett ämne lär man sig bäst om man själv undervisar i det, tycker han.

Priset delades ut på onsdagen i samband med årets odontologiska riksstämma i Göteborg.

Martin Janda har varit specialist i oral protetik i 15 år. Han arbetar kliniskt på halvtid på en privat mottagning i Lund. Samtidigt forskar han på Malmö universitet och har utöver det en tjänst som associate professor i Hong Kong. Utöver det har även varit verksam i Australien.

Före sin tid

Han doktorerade i parodontologi och digital undervisning. Det var långt före webben på allvar hade kommit in i undervisningen på svenska universitet. I avhandlingen visade han hur datorer kan bana väg för en effektivare kunskapsöverföring.

– Det handlade inte om hur internet kan användas utan om hur kunskapen kan presenteras på datorer, säger Martin Janda.

Alla vill gå på föreläsningar

Priset sporrar honom att fortsätta med föreläsandet.

– Efter pandemin är alla sugna på att gå på riktiga föreläsningar igen, säger han.

Sverkerpriset instiftades 2013 till minne av tandläkaren och pionjären Sverker Toreskog, som fick sin specialistutbildning i USA.

Upptäck mer