Annons

Annons

Nyheter 2023-04-21

Erik Frilund får pris för studie om tandreglering

Erik Frilund, ST-tandläkare i ortodonti har fått pris från Region Jönköpings län. Foto: Johan W Avby

Erik Frilund har fått Region Jönköpings läns vetenskapliga pris 2023. Priset heter Futurums vetenskapliga pris och delades ut 18 april.

Erik Frilund är blivande specialist i ortodonti. Han är ST-tandläkare vid odontologiska institutionen i Jönköping. Han belönas för sin forskning på barn som behandlas med den avtagbara tandställningen ”twin-block”.

Hittills har man trott att barn med överbett och utstående tänder fick kortare behandlingstid med twin-block om de besökte tandvården ofta under behandlingen. Erik Frilunds studie visar att tätare kontroller inte ger bättre behandlingsresultat.

Behandlingen görs för att minska risken att barnen skadar framtänderna. Om läpparna täcker tänderna ger det bättre skydd.

Barnen som behandlas med twin-block-tandställning rekommenderas använda den i minst tolv timmar per dygn.

Innan Erik Frilund gjorde sin studie trodde han att täta besök ökade chansen att tolvtimmarsrekommendationen följdes och att behandlingsresultatet därför blev bättre för barn som besökte tandvården ofta. Men antagandet visar sig vara fel.

I studien har 64 barn delats in i två grupper, en grupp med täta tandläkarbesök och en grupp med glesare besök. Med hjälp av en sensor som mäter temperaturen i tandställningen har han kontrollerat hur länge barnen faktiskt har använt den.

Det visar sig att barnen i båda grupperna har använt tandställningen ungefär lika mycket – men bara drygt sex timmar per dygn istället för tolv. Kön, ålder eller storleken på bettavvikelsen har inte heller påverkat användningstiden.

Trots att rekommendationerna sällan följts har cirka 70 procent av barnen fått goda behandlingsresultat.

Erik Frilunds slutsats är att tätare kontroller inte ger någon ökad användningstid. Han tycker att det kan vara intressant att studera effekten av glesare kontroller. Om resultatet blir lika bra kan det spara tid för både tandvården och familjerna, menar han.
Janet Suslick

Upptäck mer