Annons

Annons

Evgenii och Iana flydde från Ukraina: ”Nu vill vi bara börja jobba som tandläkare igen”

Tandläkarparet Evgenii Lisodid och Iana Penina flydde Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Nu bygger de en ny framtid i Boden.

Evgenii Lisodid och Iana Penina, båda utbildade specialisttandläkare, hoppas kunna klara det svenska kunskaps­provet i höst. Fram till dess arbetar de som tandsköterskor.

Foto: Folktandvården Boden

Den 5 maj 2021 – lite mer än två månader efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina – anlände det ukrainska tandläkarparet Evgenii Lisodid och Iana Penina och deras då åttaårige son till Sverige. Kort därefter beslutade Migrationsverket att skicka familjen till Boden, Norrbottens län.

– Det första vi gjorde när vi kom till Boden var att söka upp folktandvården och förklara att vi var tandläkare och att vi ville börja jobba direkt. Sedan november arbetar vi heltid som tandsköterskor i väntan på att vi ska klara proven för svensk legitimation, säger Evgenii Lisodid.

Paret, som träffades under studietiden, är båda utbildade specialisttandläkare. Evgenii Liso­did har arbetat med protetik i mer än tio år i Ukraina, Ryssland och Östeuropa medan Iana Peni­na är utbildad tandkirurg.

"Vi har fått stor hjälp av våra kollegor och chefer."

– Som tandsköterskor arbetar vi med tänder och patienter, precis som i Ukraina, men i början var det svårt att komma in i det svenska systemet med helt nytt språk och dataprogram, och mer fokus på profylax.

– Vi har fått stor hjälp av våra kollegor och chefer, bland annat med olika dokument som har gjort att vi har fått samordningsnummer och kan hyra en lägenhet.

För att erhålla svensk legitimation krävs ett godkänt kunskapsprov samt sex månaders praktisk tjänstgöring på en tandvårdsklinik. När Evgenii Liso­did genomförde det teoretiska provet i våras var han bara 1,5 poäng från godkänt resultat.
– Det svåraste är ­svenska språket, att lära sig ett nytt språk när du är 37 år gammal. Nästa prov är i höst och vi har båda bestämt oss för att vi ska klara det då.

– Vi är glada och lyckliga över att vi hamnade i Norrbotten. Efter­som vi är asylsökande styr vi inte själva över vår framtid, men vi trivs väldigt bra i Boden. Nu vill vi bara börja jobba som tandläkare igen.

Upptäck mer