Annons

Annons

Få borstar hundarnas tänder

Väldigt få hundägare borstar tänderna på hunden varje dag och bara hälften gör det någon gång ibland. Det visar en doktorsavhandling som veterinären Karolina Enlund har skrivit.

Avhandlingen kartlägger svensk hundtandvård och bygger på en stor enkätstudie riktad till hundägare, veterinärer och djursjukskötare. Nästan 70 000 personer har svarat på enkäterna.
Minst 80 procent av alla hundar över tre år har parodontal sjukdom, enligt Karolina Enlund, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Små hundraser har en ökad risk att drabbas av parodontit.
Hälften borstar någon gång
Bästa sättet att förebygga parodontit är daglig tandborstning, men bara fyra procent av hundägarna uppger att de borstar tänderna på sin hund varje dag. Ungefär hälften gör det någon gång ibland.
Avhandlingen visar också att 25 procent av ägarna har svårt att undersöka hundens tänder. Allra svårast upplever ägarna till raserna mops (71 procent), chihuahua (52 procent) och yorkshireterrier (50 procent) att det är. Den vanligaste orsaken är att hunden inte vill samarbeta.
”Borsta oftare”
Karolina Enlund rekommenderar bättre förebyggande hemtandvård för hundar samt regelbundna tandundersökningar.
Vid behov rekommenderar hon rengöring under narkos på djurklinik, men bara 13 procent av hundarna har någon gång sövts hos veterinär för tandrengöring.

Upptäck mer