Annons

Annons

Finns 19 mottagningar – sjukhuskliniken remitterade övervägande till en

Käkkirurgiska kliniken på Sus i Lund har brottats med långa köer och därför tvingats skicka patienterna vidare. 88 procent av remisserna i år har dock gått till en privat käkkirurgiklinik i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Käkkirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund remitterade majoriteten av patienterna till en och samma klinik. Sus har verksamhet på flera orter i Region Skåne. Skylten på bilden finns på sjukhusbyggnaden i Malmö.

Foto: Emil Langvad

Region Skåne uppmärksammades i somras på att en majoritet av remisserna från den käkkirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund skickades till en och samma privata klinik.

– Man ser tydligt att en klinik, käkkirurgen på Sus, har använt sig av en bestämd klinik i väldigt stor omfattning, säger Maria Antonsson Anderberg, tillförordnad chef på enheten för tandvårdsstyrning inom Region Skåne, till Sydsvenskan.

I samband med upptäckten stängdes den tekniska möjligheten att skicka remisser av. Fram till dess hade dock 239 av de dittills 273 remisserna, motsvarande 88 procent, gått till samma klinik – en privat nystartad käkkirurgisk klinik i Malmö.

I Region Skåne ingår käkkirurgi för barn och unga upp till 23 år i vårdvalet och det finns totalt 19 specialistkliniker att välja på. Patienterna kan alltså remitteras till någon av de klinikerna som i sin tur, till exempel vid långa köer, i samråd med patienten kan remittera vidare till någon annan aktör.

Enligt Sydsvenskan, som talat med flera av patienterna och deras vårdnadshavare, har någon sådan diskussion inte skett innan remitteringen från sjukhuskliniken till den privata mottagningen.

Katarina Bexelius är verksamhetschef på Sus och säger till Sydsvenskan att hon inte upplever att man gynnat en privat aktör, utan att man ”försökt hjälpa patienterna”. På frågan om det finns några privata kopplingar till kliniken i Malmö konstaterar hon att antalet käkkirurger i Sverige är begränsat.

– De har ofta läst tillsammans, jobbat tillsammans. Många känner varandra och umgås privat, det är var man kan säga om det, säger Katarina Bexelius.

Upptäck mer