I år åtföljdes propositionen av en grundlig utredning som bygger vidare på de tidigare förslagen. Man har bland annat tittat på kostnader för olika alternativ, hur man ska möta behov av nätverkande och medlemsdemokrati, och hur olika alternativ påverkas av mandatperioden för förbundets förtroendevalda.
Frågorna vid mötet rörde framför allt hur ekonomin skulle redovisas. Det förtydligades att årsredovisning och revision sker årligen, och att ansvarsfrihet beslutas separat för varje år vid förbundsmötet.
Erik Baecklund yrkade på att revisorerna ska få i uppdrag att utforma en arbetsordning för att granska, bevaka och kontrollera styrelsearbetet. Detta lades till propositionen och antogs av förbundsmötet. Nuvarande verksamhetsrevisor Roland Svensson påpekade också att revisorerna kan begära ett extra förbundsmöte om de ser anledning för detta.
Extra förbundsmöte
År 2020 beslutade man att hålla förbundsmöte vartannat år, men med hänsyn till mandatperioder och kostnader föreslogs nu i stället tre år.
Ett längre intervall mellan mötena förutsätter att medlemmar kan begära ett extra förbundsmöte. Dessutom ska man ge riksföreningarnas medlemmar möjlighet att diskutera förbundets verksamhet med styrelsen i samband med den odontologiska riksstämman. Styrelsen föreslår att detta ska ske i form av ett medlemsmöte, och att representanter för styrelsen under en dag ska finnas tillgängliga i förbundets monter på Swedental.
De nya stadgarna börjar gälla från 1 januari år 2022, vilket innebär att det dröjer knappt två och ett halvt år till nästa förbundsmöte. De personer som väljs till förtroendeposter vid det mötet tillträder den 1 juli samma år.
Mötet antog även en proposition för att förtydliga i stadgarna att en suppleant i styrelsen inte samtidigt kan vara ombud vid förbundsmötet.