Annons

Annons

Fler väljer frisktandvård – men få är äldre

Uppåt 700 000 vuxna har i dag frisktandvårdsavtal. Men den förlängda barn- och ungdomstandvården kan bromsa utvecklingen.

Antalet personer som väljer frisktandvård har mer än fördubblats sedan 2010. På många håll i landet satsar folktandvården stort på att värva nya frisktandvårdspatienter. Antalet avtal ökade med 11,6 procent 2014, och med 6,5 procent under första halvåret 2015.
Sveriges Folktandvårdsförenings mål är att minst en miljon personer ska ha tecknat frisktandvårdsavtal 2018, berättar Birgitta Haglund, ny tandvårdschef på Folktandvården Värmland. Hon är aktiv i Folktandvårdsföreningens nationella frisktandvårdsgrupp.
Men det målet kan bli svårt att uppnå nu när den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården förlängs till 23 år, tror hon.
Frisktandvård finns i dag i hela landet, men både andelen och antalet frisktandvårdspatienter varierar kraftigt mellan olika landsting och regioner.
Andelen vuxna revisionspatienter som har frisktandvård är störst i Sörmland, där drygt hälften av folktandvårdens återkommande patienter har frisktandvårdsavtal. Även i Skåne, Kalmar och Västernorrland har minst 40 procent av revisionspatienterna 20 år och äldre avtal.

Om andelen var lika stor i alla landsting och regioner, skulle målet på en miljon frisktandvårdsavtal vara uppnått. Men i Stockholm har bara 20 procent av folktandvårdens revisionspatienter frisktandvård i dag, och i nio landsting är andelen lägre, visar Folktandvårdsföreningens statistik.
Ser man i stället till antalet avtal, har folktandvården i Västra Götalandsregionen flest frisktandvårdspatienter: nästan 158 000. Siffran är lägst på Gotland, där 381 har frisktandvård. I Stockholms län har knappt 72 000 personer tecknat frisktandvårdsavtal, men antalet avtal ökade med mer än 10 procent under årets första halvår.
Magnus Hakeberg, professor i odontologisk folkhälsovetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om betalningsmodellerna frisktandvård och taxetandvård.
Han sammanfattar ett antal olika studier som har gjorts de senaste åren så här:
● Patienter som väljer frisktandvården får mer förebyggande tandvård än taxetandvårdspatienter.
● De förbättrar sina hälsovanor mer.
● De är mer nöjda med tandvården.
● De är också nöjda med betalningsmodellen.
● Risken att patienter som har haft frisktandvård i sex år ska få karies är lägre än för patienter som har haft taxetandvård, oberoende av andra viktiga variabler.
Fler äldre patienter skulle kunna ha frisktandvård, enligt Lars Gahnberg, adjungerad professor, chef för Folktandvården Västra Götalands hälsoodontologiska enhet och ansvarig för centrum för äldretandvård.
På de flesta håll i landet har frisktandvård erbjudits i första hand till yngre patienter. I Västra Götaland är 22 procent av folktandvårdens patienter 60 år eller äldre, men få har frisktandvård.
Frisktandvård ger incitament till hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder. Det är viktigt för att yngre pensionärer ska fortsätta att ha en god munhälsa upp i högre ålder, menar han. En annan förutsättning är att de äldre klarar av egenvård, eller får hjälp med den.
Lars Gahnberg anser att det är orättvist att äldre patienter inte kan utnyttja högkostnadsskyddet inom ramarna för frisktandvård. Han tycker också att det vore bättre att lägga pengar på de sköra äldre, som ofta riskerar att få problem med munhälsan, än att förlänga den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården till 23 år.
Från 1990-talet och framåt införde ett antal landsting egna modeller för tandvård till fast pris. Namnen och villkoren varierade. Frisktandvård med standardiserade villkor infördes successivt mellan 2008 och 2010.
I dag samarbetar folktandvården i hela landet om frisktandvård, och patienter som flyttar kan ta med sig avtalet.
Landstingen bestämmer själva sina priser. Villkoren varierar något, men har efterhand blivit mer lika. Mest avviker Sörmland, där både undersökning och vård inför avtalstecknande ingår, liksom en del rehabiliterande vård.

Upptäck mer