Annons

Annons

Folktandvården drabbad av helgens cyberattack

Region Uppsala och Region Västerbotten drabbades av helgens cyberattack när it-leverantörens system angreps. När störningarna kan vara åtgärdade är oklart.

Region Västerbotten och Region Uppsala använder sig av reservrutiner efter helgens cyberattack. Foto: Colourbox

Det är it-leverantören Tietoevery som utsatts för ett så kallat ransomeware, som är en form av utpressningsvirus. Attacken påverkar en rad organisationer och företag som använder leverantörens system, däribland Region Västerbotten och Region Uppsala där folktandvården drabbades.

Hos Region Uppsala har bland annat ekonomisystemet och systemet för journalhantering påverkats.

– Sjukvården och folktandvården har olika journalsystem, för folktandvårdens del har man svårigheter att hämta in uppgifter för nya patienter, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Utöver det påverkas patienter som betalar frisktandvård med autogiro. Funktionen ligger nere för tillfället. Enligt Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör vid Region Uppsala, berör det cirka 40 000 patienter. Räkningarna ska skickas ut  i efterhand, säger Mikael Köhler.

Systemet för upphandling av produkter från dentalhandeln har heller inte fungerat. Personalen behöver sedan hackerattacken göra arbetet manuellt.

Personal vid Region Uppsala arbetar också enligt reservrutiner och personalen utför nu visst arbete manuellt. Man räknar med att problemen fortsätter de närmaste dagarna.

I Västerbotten har regionen gått upp i stabsläge på grund av cyberattacken för att minimera effekterna av angreppet. Bland annat kan regionen inte beställa förbrukningsartiklar.

I ett pressmeddelande säger Johan Thunberg, sjukvårdsledare vid Region Västerbotten, att regionen gått över till reservrutiner. Det innebär att personalen får utföra vissa arbetsuppgifter manuellt.

Prognosen är att problemen fortgår de närmaste dagarna.

Upptäck mer