Annons

Annons

Försäkringskassan: tre procent blir fel

Försäkringskassan har betalat ut tandvårdsstöd på felaktiga grunder till drygt tre procent av tandvårdsåtgärderna som har ingått i en stor granskning som myndigheten har gjort.

Omfattningen av felaktiga utbetalningar inom det statliga tandvårdsstödet redovisas i Försäkringskassans rapport Efterhandskontroller inom tandvården, som i dag. fredag, presenterades för Socialdepartementet.
Försäkringskassan har gjort 4 763 efterhandskontroller som motsvarar ersättningsperioder för lika många patienter. Sammanlagt har Försäkringskassan tittat på nästan 61 000 tandvårdsåtgärder som har utförts på dessa patienter.
Myndigheten har krävt tillbaka tandvårdsstöd för 3,4 procent av åtgärderna (knappt 2 100 stycken). Uttryckt i pengar handlar det om sammanlagt 1,4 miljoner kronor.
Sammanlagt har Försäkringskassan betalat ut mellan 104 och 179 miljoner kronor för mycket i tandvårdsstöd för all tandvård som har utförts på ett år med hjälp av stödet, enligt myndigheten.
Av mottagningarna som ingick i kontrollen fick drygt en fjärdedel återkrav, men de flesta av återkraven var på mindre än 1 000 kronor.

Upptäck mer