Annons

Annons

Första svenska i the Angle Society of Europe

Anna Brechter blev tidigt fascinerad av ortodontins kombination av teknik och biologi. Nu har hon blivit invald i the Angle Society of Europe, som samlar de bästa ortodontisterna i Europa.

Det är en tung packning. Trettio glanspolerade gipsmodeller på höga socklar, och tio pärmar med dokumentation kring patientfall.
Det är dags för sista steget i antagningsprocessen till the Angle Society of Europe, en euro­peisk förening för kvalitetsinriktade ortodontister. Att passera nålsögat och bli antagen är en process som tar sex–sju år.

Anna Brechter

Anna Brechter
Ålder: 48 år.
Bor: I Laröd norr om Helsingborg.
Familj: Man (käkkirurg) och tre barn (i åldrarna 19, 16 och 11 år).
Utbildning: Tandläkarexamen, Umeå 1994, medicine doktorsexamen 2007, specialist i ortodonti 2008.
Arbete: Egen ortodontiklinik i Helsingborg, Bernhold Ortodonti.
Fritid: Umgås med familjen, musik och barnens aktiviteter, hästar och fotboll.


Anna Brechter har tidigare hållit muntliga presentationer inför många av de bästa ortodontisterna i Europa. Nu, i janu­ari 2019, reser hon till ­Going i Österrike för att presentera tio patientfall som ska granskas av en vetenskaplig kommitté. ­Sedan ska de aktiva medlemmarna i föreningen bedöma om de tycker att hon är lämplig som medlem.
– Det är ärofyllt bara att bli tillfrågad om att vara med. Det är mycket förberedande arbete med presentationerna och patientfallen som krävs för att bli godkänd i varje steg.
Och det gick bra även i det sista steget. Som första svenska kvinna är hon numera godkänd som aktiv medlem i föreningen. I ett yrke som internationellt är ganska mansdominerat.
– Jag blev fantastiskt glad. De som är medlemmar i föreningen är stora välkända namn inom branschen, de som gör den bästa forskningen och är fantastiska kliniker. Det är stort. Att få vara svensk kvinnlig pionjär gör att det känns ännu större. Det är kul att få vara i framkant och visa andra tjejer att man kan göra detta. Det känns i hjärteroten.

Nätverk av ortodontister

Hon betonar att det som betyder mest med medlemskapet är människorna, att få ett stort nätverk av kunniga ortodontister.
– Det är roligt att få möjligheten, och jag märker att medlemskapet och erfarenheterna inger en viss respekt hos kolleger. De litar på att jag troligtvis vet vad jag pratar om, och jag kan bidra med kunskap till andra.

”När jag var sex–sju år gammal var jag ibland med min pappa på ortodontikonsultationer hos allmäntandläkarna i Norrlands inland.”

Anna Brechter fick själv sitt intresse och sina första kunskaper inom ortodonti tidigt i livet. ­Något år efter att hon föddes blev hennes pappa färdig ortodontist i Umeå.
– Jag är född ortodontist. När jag var sex–sju år gammal var jag ibland med min pappa på ortodontikonsultationer hos allmäntandläkarna i Norrlands inland. Det var spännande, och min pappa älskade yrket så mycket.
Hon funderade under en tid på att bli veterinär. Familjen hade gård och hästar och hon ville inrikta sig på stora djur.
– Men jag insåg att med min längd på 160 cm kunde det bli tufft. Eftersom jag ville ha familj och barn ville jag ha ett yrke med mer regelbundna arbetstider. Och så vill jag jobba med människor, så jag valde att läsa till tandläkare.

Oral cellbiologi

Anna Brechter är född i Umeå, men familjen flyttade till Öd­åkra utanför Helsingborg när hon var sju år. Nu flyttade hon tillbaka till Umeå för att studera, efter­som där fanns många möjlig­heter till idrott och friluftsliv. Den här gången blev hon kvar i Norrland i 18 år.
Efter utbildningen arbetade hon bland annat som allmäntandläkare i Vindeln och i ­Kiruna. Hon har också undervisat vid Umeå universitet, och disputerade vid avdelningen för oral cellbiologi år 2007.
År 2008 blev hon specialist inom ortodonti, samtidigt som hon väntade sitt tredje barn. Hennes man, som är käkkirurg, fick strax därefter jobb i Helsingborg, så då bar det av söder­ut igen.

Biologiska och tekniska lösningar

Nu driver hon sin egen privatpraktik i Helsingborg med inriktning på tandreglering.
– Vi har alla typer av patienter och gör det mesta inom ortodonti. Bredden gör yrket spännande. Jag trivs med att jobba med människor, och eftersom behandlingen tar ett par år lär man känna varandra. Här får jag kombinera att hjälpa män­niskor och skapa något fint med hjälp av olika biologiska och tekniska lösningar.
Hon har alltid varit tekniskt intresserad och gick teknisk linje på gymnasiet. Ortodontin beskriver hon som ”ingenjörskonst inom tandvård”.

Estetiska tandställningar

Anna Brechter berättar om den teknikutveckling som sker inom yrket just nu. Om digitaliseringen, som gör att man i större utsträckning skannar och skickar digitala filer, och där det behövs forskning för att säkerställa att resultatet blir lika bra. Om den kvalitetsinriktade kliniska forskningen med kontrollerade randomiserade studier för att testa nya behandlingsmetoder och för att bekräfta kunskap.
Om hur det kommer mer estetiska varianter av tandställningar, till exempel att använda tandställning på baksidan av tänderna eller behandla bettavvikelser med hjälp av genomskinliga skenor.

Miniskruvar

– Något som blir allt vanligare är att öka förankringen med hjälp av miniskruvar och på dessa ibland placera gom­appara­turer, för att mer effektivt kunna göra vissa mer komplicerade tandförflyttningar.  När jag lärde mig att arbeta med miniskruvar år 2011 fanns inget svenskt tandtekniskt laboratorium som gjorde dessa gom­apparaturer, så jag fick vända mig till ett laboratorium i Tyskland, men nu är det många fler som har kunskapen.
Det finns ett driv och engagemang hos Anna Brechter som skiner igenom när hon talar om sitt yrke.
– Det här är ett av de bästa jobben som finns om man gillar teknik och människor, och vill lösa problem.

Upptäck mer