Annons

Annons

Frisktandvård fasas ut i Västernorrland

Västernorrland, och möjligen Jämtland, är på väg att följa Norrbotten, Dalarna, Gotland och Västerbotten med utfasning av frisktandvårdsavtal. Samtidigt ser Sveriges Folktandvårdsförening ett uppsving för modellen i andra regioner.

 

 

 

 

Resurserna räcker inte till och nu avvecklar Region Västernorrland frisktandvården. Foto: Colourbox

Annri V Thimstrand

– Det här är ett tråkigt men önskat beslut eftersom våra resurser inte räcker till, säger tandvårdsdirektör Annri V Thimstrand, Folktandvården Västernorrland, i ett pressmeddelande om initiativet att gradvis avveckla frisktandvårdsavtalen.

I Västernorrland berörs 27 000 patienter, och beskedet från folktandvården har väckt en hel del kritik från allmänheten på sociala medier.

Tandvårdsledningens förslag har stöd från den politiska ledningen. Utfasningen ska följa den modell som använts i flera nya regioner: inga nya avtal tecknas och det finns ingen möjlighet till förlängning av de avtal som löper över tre år.

Även i Region Jämtland Härjedalen utreds en utfasning av avtalen.

– I Jämtland har vi identifierat samma utmaningar som i Västernorrland angående frisktandvården och frågan är aktuell för diskussion, men det är givetvis upp till politiken att ta ställning, skriver tandvårdschef Stefan Stjernström i ett mejl.

Annons

Folktandvården Norrbotten inledde sin utfasning av frisktandvården 2019 och en pandemieffekt gjorde att Dalarna följde efter året därpå.

– Då var vi i ett läge med vakanser och med den vårdskuld för barntandvård och äldre med särskilda behov som uppstod efter stillastående verksamhet på grund av pandemin, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef i Dalarna.

Folktandvården Gotland slutade att teckna nya avtal i början av 2022 och i Västerbotten råder ”pausning” sedan förra sommaren.

– Frisktandvårdsavtalen är en privat tandvårdsförsäkring som bedrivits vid sidan om folktandvårdens ordinarie uppdrag och kunnat tecknas av folktandvårdens patienter. När vi nu har brist på personal måste vi prioritera vårt huvuduppdrag, som gäller barn och ungdomars tandvård, akuttandvård och tandvård till vuxna med särskilda behov, kommenterar Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef i Västerbotten.

"Felet är inte systemet i sig, felet är bemanningssituationen i vissa regioner."

Ann-Charlotte Sundelin

Trots utvecklingen är Sveriges Folktandvårdsförening hoppfull om att kunna stärka avtalsmodellen i stora delar av landet.

– Det kan ibland låta som att frisktandvårdsmodellen är på väg ut helt och hållet. Så är det inte. Tvärtom ser vi ett ökat intresse från patienthåll med rådande hushållsekonomi och betydelsen av att få en fast tandvårdskostnad, säger Ann-Charlotte Sundelin i folktandvårdsföreningens styrelse.

Hon pekar på att systemet med överflyttning fortfarande fungerar med patienter som har avtal och där avtalet fortsätter att gälla vid flytt till ny region.

– Felet är inte systemet i sig, felet är bemanningssituationen i vissa regioner, framför allt i norra Sverige, vilket medför fokus på prioriterade patientgrupper som barntandvården och mindre möjlighet att erbjuda vuxna tandvård.

Hur ser det ut i Folktandvården Västra Götaland?

– Vi märker ett stort intresse, och det är ett behov vi kan möta med fler som tecknar frisktandvårdsavtal. I nuläget har vi omkring 250 000 avtal, säger Ann-Charlotte Sundelin, som är tandvårdsdirektör på Folktandvården Västra Götaland.

Upptäck mer