Annons

Annons

Nyheter 2022-12-09

Fyra miljoner till forskning om högfrekventa vibrationer

Foto: Colourbox

Nu startar ett projekt i Västra Götaland där man ska undersöka vibrationer och förekomst av kärl- och nervskador inom tandvården. Projektet har fått medel från Afa försäkring.

Lars Gerhardsson, professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har tilldelats 4 095 000 kronor för att undersöka om högfrekventa vibrationer kan vara orsaken till kärl- och nervrelaterade besvär inom tandvården. Projektet startar nu i december och ska pågå i tre år.

– Idag finns en standard som innebär att man mäter vibrationer mellan 0 och 1 250 Hz och räknar bort det som ligger högre än så. Eftersom tandvårdsinstrument ofta vibrerar med betydligt högre frekvens ser tandvårdspersonalen ut att inte vara särskilt utsatt för vibrationer, säger han i ett pressmeddelande.

I det nya projektet ska man använda en ny mätteknik som även fångar upp de högre frekvenserna och på så sätt göra en kartläggning av vibrationsexponering hos tandläkare, tandtekniker och tandhygienister. Parallellt ska man göra medicinska undersökningar av till exempel känslighet för tryck och beröring, och besvär i nacke, skuldror, armar och händer.

– Vi hoppas att genom att kartlägga den här högfrekventa vibrationsexponeringen kunna förklara de kärl- och nervrelaterade vibrationsskador vi har sett inom tandvården. Vi vill också se om det finns skillnader i utfallet mellan tandläkare, tandtekniker och tandhygienister. Och så är det intressant att studera eventuella skillnader mellan kvinnor och män inom samma yrke när det gäller utvecklande av kärl- och nervskador.

Upptäck mer