Annons

Annons

Han är först i ny avdelning för privattandläkare

Håkan Dewill blev i går först att anmäla sig till en tillfällig avdelning för privattandläkare som vill vara kvar i Sveriges Tandläkarförbund.

Vid årsskiftet blir Privattandläkarna branschorganisation och lämnar Sveriges Tandläkarförbund.
En konsekvens av det är att privattandläkare som vill vara kvar i Tandläkarförbundet måste gå med i en av tre tillfälliga avdelningar för privattandläkare: Sveriges Tandläkarförbund – Nordöstra, Sveriges Tandläkarförbund – Södra eller Sveriges Tandläkarförbund – Västra. Formellt är avdelningarna knutna till Tjänstetandläkarna under 2012.
Håkan Dewill arbetar på Tandvårdsgruppen i Kungälv. Vid årsskiftet blir han medlem i Sveriges Tandläkarförbund – Västra.
– Jag tycker att vi ska ha ett tandläkarförbund, och jag tror att de flesta privattandläkare tycker så, säger Håkan Dewill.
Han sitter med i Västra regionens kursnämnd och vill fortsätta med det 2012.

”Det löser sig”

– Om jag inte är med i förbundet, kan jag inte vara med i en underavdelning. Jag tycker att det är bra att det löser sig.
Att Tjänstetandläkarna administrerar privattandläkarnas tillfälliga avdelningar ser han som ett problem.
– Det tror jag kommer att skrämma bort en del, men nu är det som det är. Det är en temporär lösning, och vi får vara nöjda med den.
Håkan Dewill hoppas att Tandläkarförbundet hittar en lösning där samtliga medlemmar är med av egen fri vilja.
– Förut har vi varit medlemmar via respektive tjänste- eller privatorganisation i en form av kollektivanslutning, säger han.
Dessutom har styrelsemedlemmar i Tandläkarförbundet varit med som representanter för Tjänstetandläkarna och Privattandläkarna. Håkan Dewill tycker att det vore bättre med en styrelse där varje person väljs för att han eller hon är lämpad till uppdraget.

Extra förbundsmöte

Förändringen av organisationen är inte så stor sak, tycker Håkan Dewill.
– Jag tror att det löser sig. Men Tandläkarförbundet får lov att se över sina stadgar, troligen i form av något extra möte.
Läs mer om de tillfälliga avdelningarna för privattandläkare i en tidigare artikel i Tandläkartidningens webbtidning eller på Tandläkarförbundets hemsida.

Upptäck mer