Han gillar utmaningen i att försöka bygga upp något på nytt, att härma naturen där implantatet får bli en ny tandrot och kronan blir en ny tand. För tjugo år sedan satte Walter af Donner sitt första implantat.
– Alla tycker väl att kirurgi är lite spännande, men jag gillar speciellt implantatkirurgin, eftersom den är rimligt förutsägbar. Gör man en bra utredning i förväg vet man vilka svårigheter som kan uppstå och kan ha en plan B färdig i huvudet, säger han.
”Jag hade gått jättemånga helgkurser som var bra, men jag tyckte att det saknades den fördjupning som en mer omfattande kursplan kan ge.”
I dag började han dagen med en implantatoperation hos en tandläkare på Götgatan i Stockholm, så Tandläkartidningen fångar honom i farten på ett café. Han berättar om hur han för några år sedan ville fördjupa sin kunskap inom implantologi, men upplevde att möjligheterna till vidareutbildning var begränsade. Som privattandläkare tyckte han att det var svårt att ta ledigt flera år för att läsa en specialistutbildning.
– Det var frustrerande att komma fram till hur jag skulle göra. Jag hade gått jättemånga helgkurser som var bra, men jag tyckte att det saknades den fördjupning som en mer omfattande kursplan kan ge.
På en sådan helgkurs träffade han en svensk tandläkare som gick en masterkurs i implantologi, och som berättade att utbildningen går att kombinera med heltidsarbete. Walter af Donner hittade Master of science-utbildningen vid Goethe-universitetet i Frankfurt, och sökte.
Tjugo specifika behandlingar
Antagningsprocessen var omfattande, med krav på dokumenterad erfarenhet inom området, rekommendation av två kirurger och slutligen en intervju. Han kom in och påbörjade utbildningen år 2016.
Utbildningen går över fyra terminer och man ska vara på plats under två veckor varje termin. Mellan dessa tillfällen ska man göra tjugo specifika behandlingar på hemmaplan, som man dokumenterar hela vägen från planering till uppföljning. Alla studenter har också en mentor som de diskuterar fallen med.
– Jag tilltalades av att det var en gedigen utbildning. Det var intensivt när man var på plats i Frankfurt, med föreläsningar och övningar från morgon till kväll, och sedan studier inför tentan. Men det var otroligt bra kvalitet på föreläsarna: många av de bästa i hela Europa.
Sommarsemestrarna gick åt
I utbildningen ingår också ett vetenskapligt arbete, auskultation vid tre tillfällen, tre operationer där lärarna ser på, och en masteruppsats. Walter af Donner undersökte cost-benefit-faktorer för två olika kirurgiska protokoll för att behandla entandsluckor med direktbelastat implantat.
– Det tog mest tid. Sommarsemestrarna under de här åren gick åt till masteruppsatsen. Jag hade glömt hur mycket jobb det är att få till en sådan.
Han blev klar med utbildningen på tre år.
– Om man är motiverad och ligger i så klarar man det på tre år, vid sidan av sitt vanliga arbete.
Roligt med resan mot mål
Drivkraften att ständigt lära sig nytt är stark. Han beskriver sig som är en rastlös person som vill utvecklas och inte stå stilla på samma plats.
Om vi backar tillbaka till tidigt 1990-tal hittar vi Walter af Donner på löparbanan där han tränade för att springa både långt och snabbt. Han blev svensk mästare i både halvmaraton och tolv kilometer terränglöpning.
– Jag är van att ha mål att träna för, och tycker att det är roligt med resan mot målen.
Costa Rica och Australien
Efter att ha gått i mål med en Master of Science-examen i implantologi tycker han att han har fått en bättre förståelse för hela behandlingen med implantat och lättare kan se svårigheterna. Genom kursen har han också fått ett nytt nätverk.
– Vi var ungefär tjugo personer och fick en bra gemenskap i gruppen. Vi lärde oss mycket av varandra och jag fick till exempel inblick i hur implantologi fungerar i Costa Rica eller en småstad i Australien.
Gruppen har kvar ett forum där de lägger ut frågor och tipsar om olika event i världen. Walter af Donner tycker att det var en fördel med kursen att få ett större kontaktnät utanför Sverige.
Lämna annan odontologi
Nackdelarna är framför allt de ekonomiska: själva utbildningen kostar, och även om man kan fortsätta jobba uteblir intäkterna de veckor man är på kursen. Och så var det tufft att lämna familjen för perioderna i Frankfurt.
– Jag tycker att det borde finnas något liknande i Sverige, för att kunna fördjupa sig i ett område utan att lämna all annan odontologi för att bli specialist.
Vad blir nästa mål att sträva mot?
– Jag funderar på en Master of science i protetik, men kanske inte de närmaste två–tre åren.