Dzejlana Sejdovic gick ut tandläkarutbildningen i Göteborg för drygt ett år sedan. Efter examen flyttade hon hem till sina föräldrar i Alvesta.
I augusti 2019 började hon som tandläkare på Folktandvården Lammhult, tre mil från föräldrahemmet. Där har hon sju arbetskamrater: en tandläkare, två tandhygienister och fyra tandsköterskor.
Hon är nöjd med första jobbet.
– Jag trivs bra i Lammhult. Jag tror att det passar mig att jobba på en mindre klinik på landsbygden. Jag är positivt överraskad. Men det är stor skillnad mellan skolan och verkligheten, säger hon.
För att göra övergången lättare arbetar Dzejlana Sejdovic två dagar i veckan på handledningskliniken Linné Odontologica. Hon började där i januari, då handledningskliniken startades.
Linné Odontologica är en del av Folktandvården Linné i Växjö, en klinik i kliniken.
Nu jobbar hon onsdagar och torsdagar i Växjö och kommer att fortsätta så under hösten. Sammanlagt blir det ett år.
Kliniska frågeställningar
Dagarna på handledningskliniken ger henne möjlighet att resonera med handledaren Niclas Gribing om patientfall och ställa frågor om sådant som hon är osäker på. Hon tar ofta med sig kliniska frågeställningar från hemmakliniken. Många av patienterna är äldre eller nysvenskar och har stora tandvårdsbehov.
– Vi diskuterar röntgen, journalanteckningar och terapiplanering. Det gör att jag känner mig tryggare när jag ska ta ställning till fortsättningen. Det kan också vara knepigt med kostnadsförslag och alternativa behandlingar. Där känner jag att jag får mycket tips och råd om vad jag ska tänka på, berättar hon.
Komplicerad rotrest
Ibland behandlar Dzejlana patienter från Lammhult när hon är i Växjö.
– Jag hade till exempel en patient med en komplicerad rotrest som skulle extraheras. I stället för att skicka remiss till käkkirurgen bokade jag in patienten i Växjö dagen därpå och fick det stöd jag behövde.
”Jag gjorde bara en visdomstandsoperation på skolan och har inte gjort någon operation sedan dess.”
När det fungerar optimalt gör hon ”svåra” behandlingar i Växjö. Det är sådana där hon vill stämma av med handledaren först, eller där det känns tryggast att ha en erfaren tandläkare i närheten ifall något oväntat skulle hända. Det kan till exempel handla om behandling av omfattande karies eller parodontal sjukdom och efterföljande protetik, och till hösten planerar hon att göra lite kirurgi.
– Jag gjorde bara en visdomstandsoperation på skolan och har inte gjort någon operation sedan dess, berättar hon.
Inga intäktskrav
På handledningskliniken är det inga intäktskrav, varken för Dzejlana Sejdovic eller för Niclas Gribing.
– Vi har en briefing på morgonen. Då kan jag ställa frågor om dagens patienter och Niclas får veta när jag kan behöva extra stöd, berättar hon.
Han lämnar sin tidbok lite luftig och gör till exempel undersökningar och lagningar för att kunna gå ifrån mellan sina patienter.
– Det känns väldigt bra. Handledning är intressant och utmanande, tycker Niclas.
– Ska du lära ut någonting måste du förstå det också. Det är lärorikt att fundera över varför man gör något. Att stötta en ny tandläkare gör att jag själv växer som handledare och tandläkare, säger han.
Niclas är allmäntandläkare och tog examen 2014. Dzejlana är hans första adept.
För att bli handledare gick han en fördjupning på deltid i sex månader. Då jobbade han bland annat med en mer erfaren kollega. Under våren var det tänkt att han skulle läsa pedagogik, men på grund av pandemin har kursen skjutits fram till hösten.
”Generellt har det fungerat bra, men ibland har det varit sårbart, särskilt på små kliniker.”
Tidigare har den nyutbildade tandläkarens hemmaklinik haft hand om introduktionen.
– Generellt har det fungerat bra, men ibland har det varit sårbart, särskilt på små kliniker, säger Niclas.
Dzejlana instämmer. Hennes kollega i Lammhult har lång erfarenhet som tandläkare i Polen men har bara bott i Sverige ett par år.
– Hon har sina patienter och tid till handledning finns egentligen inte.
Mindre kliniker på landsbygden
I höst kommer fler nyutbildade att tas emot på Linné Odontologica. Upp till fyra nya tandläkare får plats på utbildningskliniken samtidigt.
– Om vi måste prioritera är det de som är anställda på mindre kliniker på landsbygden som får högst prioritet, berättar Annika Kahlmeter, chef för tandvården i Kronoberg.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.