Annons

Annons

Hans Göransson vald till ny ordförande

FÖRBUNDSMÖTET. Hans Göransson blir ny ordförande i Sveriges Tandläkarförbund och Peter Schulz blir vice ordförande.

Det beslutades efter långa diskussioner på Tandläkarförbundets förbundsmöte i Stockholm den 6 december.
Hans Göransson är vice ordförande i Tjänstetandläkarna (TT) och kommer att fortsätta med uppdraget, men kommer inte att uttala sig utåt som representant för Tjänstetandläkarna medan han sitter som ordförande i Tandläkarförbundet.
Peter Schulz är styrelseledamot i riksföreningen Tandläkare – egen verksamhet (Tev) och fortsätter med det uppdraget parallellt med förbundsarbetet.
Valberedningen föreslog Claes Virdeborn, specialist i parodontologi och adjunkt vid Malmö högskola som ny ordförande, men han hoppade av tidigare i veckan eftersom revisorerna riktade stark kritik mot delar av styrelsen. Avgående ordförande Gunilla Klingberg föreslogs av valberedningen som vice ordförande, men hon hoppade också av kort före valet, så vid förbundsmötet hade valberedningen inte något förslag på vare sig ordförande eller vice.
Både Hans Göransson och Peter Schulz sitter i Tandläkarförbundets styrelse sedan tidigare på så kallade bundna mandat. Gunilla Carlsson, ledamot i TT:s styrelse och ortodontist i Luleå, går in som ledamot på den plats som Hans Göransson hittills har suttit på. Peter Franzén, ordförande i Tev och privattandläkare i Norrköping, går in på platsen som Peter Schulz hittills har haft.
John Bratel, ledamot i TT, blir ordförande i efterutbildningsrådet och efterträder Louise Ericson, privattandläkare. John Bratel arbetar på specialistkliniken för sjukhustandvård/oral medicin på odontologen i Göteborg.
Lena Rignell, ledamot i TT:s styrelse och klinikchef på specialkliniken för sjukhustandvård i Mölndal, blir suppleant efter John Bratel. Gunilla Brattström-Cronqvist, privattandlåkare i Lund, ersätter Peter Franzén som suppleant.
Eftersom detta var fyllnadsval, gäller det i två år.
Vid förbundsmötet avgick hela valberedningen.  I den nya valberedningen ingår Erik Baeklund (Tev), Alexandra Ioannidis Olsson (TT),  Urban Alsenmyr (TT) och Gunilla Klingberg (Sveriges odontologiska lärare och TT). Som suppleanter valdes Louise Ericson (Tev) och Siv Grenholm (TT).
Läs mer om debatten på förbundsmötet i Tandläkartidningen nummer 1, ute i januari.

Upptäck mer