Annons

Annons

High-tech utbildning för tandtekniker invigs

Tandteknikerutbildningen i Umeå har blivit en av Europas modernaste. De nya lokalerna med högteknologisk utrustning invigs den 18 maj.

20 studenter om året antas till Umeås nya tandteknikerutbildning. Stora delar av utbildningen ges på ett kommersiellt tandtekniskt laboratorium, Umeå dentallaboratorium (UD), som ligger på promenadavstånd från tandläkarhögskolan. Där finns tolv moderna arbetsstationer som har använts fullt ut sedan december.
Studenterna lär sig digitaliserade processer som cad/cam (computer aided design/computer aided manufacturing) och digitala avtryck. UD arbetar nästan helt digitalt och Umeå universitet hyr in sig på företagets utrustning och kunnande.
Övar på en riktig arbetsplats
Anders Berglund, programansvarig för tandteknikerprogrammet vid Umeå universitet ser flera fördelar.
– Studenterna får tillgång till utrustning som vi inte har råd att köpa och får se hur tandtekniker jobbar på en riktig arbetsplats, säger han.
En annan fördel är att studenterna delar lunch- och fikarum med UD:s personal. Det främjar informella, yrkesrelaterade diskussioner.
Högteknologi
Studenterna varvar teori och praktiska övningar under de första två åren. De får fortfarande bekanta sig med traditionella metoder som att vaxa och gjuta, men betoningen är nu helt på digitaliserade metoder. I slutet av det tredje och sista året har de 26 veckors praktik.
Utbildningens teoretiska delar ges fortfarande i tandläkarhögskolans lokaler på Norrlands universitetssjukhus.
Genom att lägga om schemat och utnyttja lokaler bättre, har tandteknikerutbildningens lokalyta minskat till 225 kvadratmeter från cirka 730 kvadratmeter.
– Det ger en stor besparing som bland annat kan användas till utrustning, säger Anders Berglund.
Janet Suslick

Upptäck mer