Annons

Annons

Nyheter 2023-03-03

Hon fick kämpa för att bli tandläkare

Bilden av Constance Elbe som publicerades i veckotidningen Idun är skuren i trä efter ett fotografi som togs under hennes studieresa i Tyskland 1888.

Constance Elbe banade väg för svenskor som ville bli tandläkare i Sverige.

Constance Elbe var en av de första kvinnliga tandläkarna i Sverige, och den första svenska som tog en regelrätt tandläkarexamen i landet. Det gjorde hon 10 januari 1889.

I en stor artikel ett par veckor senare skriver Idun, en veckotidning för kvinnor, om ”fröken Constantia Vilhelmina Elbe” och hennes väg till tandläkaryrket.

Efter studentexamen vid Wallinska flickskolan i Stockholm 1883 ville Constance Elbe bli tandläkare. För att göra det behövde hon en praktikplats, men det visade sig vara svårt att skaffa. Idun skrev:

”Ingen af de många tandläkarne, till hvilka hon vände sig, vågade bryta mot häfdvunnen lag och sed genom att antaga en qvinlig elev; hon vallfärdade uthålligt från den ene till den andre, men mottogs allestädes med ett skeptiskt leende och ett – bleklagdt nej!”

Till slut fick hon plats hos Edvard Olaison i Stockholm. Parallellt med att vara lärling hos honom studerade hon på egen hand och gjorde praktiska övningar hemma.

Lärde sig hamra guld

1888 gjorde hon en studieresa till Bremen och Leipzig i Tyskland under ett halvår. Hos tandläkaren Herbst i Bremen lärde hon sig den ”Herbstska plomberingsmetoden”, som också kallades guldhamring. Efter studieresan tog hon tandläkarexamen vid Polikliniken för Tandsjukdomar i Stockholm.

Constance Elbe var den första kvinnliga medlemmen i Odontologiska Föreningen som bildades 1888. Hon var även den första kvinnan som valdes in i Svenska Tandläkare-Sällskapet.

Upptäck mer