Annons

Annons

Hon ger råd om krigsskadades munhälsa

Röda Korsets kompetenscentrum för tortyr- och krigsskaderehabilitering har fått en nyinrättad rådgivande kommitté. Pia Lif-Bimer, specialist i orofacial medicin, är ledamot i kommittén.

Vad är din roll i den nya rådgivande kommittén?
– Min uppgift blir att nå fram med munhälsans betydelse som en viktig del av den totala rehabiliteringen av tortyr- och krigsskadade. Kompetenscentrets syfte är att initiera studier om olika typer av traumabehandling.
Vad innebär det i praktiken?
– Vi har inte träffats ännu men vi som ingår i kommittén har olika yrken och olika infallsvinklar. Vi ska ha synpunkter om vilken forskning som behövs kring patientgruppen och bidra med omvärldsbevakning från olika perspektiv.
Berätta om din forskning på området.
– Sedan 1996 samarbetar jag med ett centrum för torterade flyktingar som Röda Korset driver i Stockholm. Jag ger tandvård som ett led i behandlingen på centret. Jag fick tidigt projektpengar från Socialstyrelsen för att kartlägga tandhälsan hos tortyrskadade relaterat till de erfarenheter de hade av olika tortyrmetoder och även av sexuella övergrepp. I samband med det skapade jag även behandlingsrutiner.
Vad är dina viktigaste råd till tandläkare som tror att de har en patient med erfarenhet av tortyr i behandlingsstolen?
– Stressa inte. Försök läsa av personen, lyssna! Använd sunt förnuft och ge ett empatiskt bemötande. Tänk på att tandvård kan ge många associationer och väcka smärtsamma minnen och starka känslor av obehag och ångest. Undvik tandvårdsmetoder som kan påminna om tortyr, till exempel sensibilitetstest med el. För att undvika missförstånd, använd tolk om det är möjligt och behövs.
Janet Suslick

Upptäck mer